Αλλαγές στην πειρατική ζώνη στο Κέρας στη Αφρικής

Αλλαγές στην πειρατική ζώνη στο Κέρας στη Αφρικής

663
Αλλαγές στην πειρατική ζώνη στο Κέρας στη Αφρικής

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της BIMCO, αναθεωρήθηκε το high-risk area (HRA)  που περιλαμβάνει την Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Ομάν, μετά από απόφαση των συντελεστών του BMP 4.

Ειδικότερα, τα νέα όρια που εσωκλείουν την πειρατική ζώνη που απεικονίζεται στον ειδικό χάρτη BA Q6099 θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2015. Είναι τα εξής:

Ερυθρά θάλασσα:          Πλάτος 15o ΒRevised_HRA
Κόλπος του Ομάν:          Πλάτος 22o Β
Ανατολικότερο όριο:     Μήκος 065o Α
Νοτιότερο όριο:              Πλάτος 5o Ν

Όπως μας αναφέρει η BIMCO, οι νέες αλλαγές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της επικινδυνότητας των ταξιδίων που πραγματοποιούνται μέσα στα νέα όρια, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν ασφαλιστικά συμβόλαια, ναυλοσύμφωνα και την γενικότερη κατάσταση ασφαλείας του πλοίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν θα δημοσιευτεί νέα έκδοση του BMP 4 αλλά έχει εκδοθεί αγγελία προς τους ναυτιλλομένους (ΝΤΜ) που περιγράφει τις αλλαγές στον ειδικό χάρτη ως προσωρινό μέτρο μέχρι την εκ νέου έκδοση του συγκεκριμένο χάρτη που θα πραγματοποιηθεί πριν τεθούν τα νέα όρια σε ισχύ.

Ανεξαρτήτως των αλλαγών, η BIMCO συνιστά την διατήρηση της επιφυλακής κατά την διέλευση από την Σομαλική χερσόνησο, καθώς οι πειρατικές ομάδες διατηρούν την ικανότητα τους να δρουν σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές. Οποιαδήποτε μείωση των μέτρων ασφαλείας μπορεί να επιφέρει νέα κρούσματα πειρατείας στην πρόσφατα “καθαρή” περιοχή.

Photo: ΑΠΕ/NASA/ESA/SAMANTHA CRISTOFORETTI

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.