Το μένος του τυφώνα Joanquin βύθισε πλοίο έξω από την Αϊτή

Το μένος του τυφώνα Joanquin βύθισε πλοίο έξω από την Αϊτή

289
Το μένος του τυφώνα Joanquin βύθισε πλοίο έξω από την Αϊτή

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Το πλοίο γενικού φορτίου M/V Minouche (1.525 dwt, 1980) εξέδωσε σήμα κινδύνου λόγω ρηγμάτων που είχε υποστεί στην καρίνα του με αποτέλεσμα να αρχίσει να κατακλύζεται από ύδατα, 51 μίλια βόρεια της Αϊτής. Την ίδια ημέρα, ανακυρήχθηκε ως αγνοούμενο το πλοίο El Faro με 33 επιβαίνοντες.

Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής ακτοφυλακής, μετά από επικοινωνία της βρετανικής ακτοφυλακής πως το πλοίο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την διαδικασία εγκατάλειψης, είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχής διάσωση και των δώδεκα μελών του πληρώματος του -Βολιβιανής σημαίας- πλοίου, το οποίο είχε την ατυχία να βρίσκεται στην πορεία του ομώνυμου τυφώνα. Το πλήρωμα αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην νήσο Great Inagua, στις Μπαχάμες, χωρίς κανένα από τα μέλη του να έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο -μέλος του AMVER-κινητοποιήθηκε προς βοήθεια του κινδυνεύοντος πλοίου, και το σύστημα του AMVER διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για τον εντοπισμό του πληρώματος του βυθιζόμενου πλοίου, γεγονός που υπογραμμίζει την σημασία του συστήματος στην αντιμετώπιση ναυτικών αυχημάτων.

Photo: Federico gallo / vessel finder

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.