Πτώχευσε η ρωσική Transaero

Πτώχευσε η ρωσική Transaero

125
Πτώχευσε η ρωσική Transaero

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία πτώχευσης της Transaero, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Aeroflot για εξαγορά της εταιρείας.
Ήδη, η Αρχή Αερομεταφορών της Ρωσίας έχει δώσει εντολή να τερματιστεί η έκδοση εισιτηρίων της εταιρείας η οποία διαθέτει ένα στόλο 76 αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή συζητείται ποιος θα καλύψει τα χρέη της αεροπορικής εταιρείας που αγγίζουν τα $4 δισεκατομμύρια και πώς θα καλυφθούν οι επιβάτες, οι εργαζόμενοι και οι μικρότεροι πιστωτές της. Επιπλέον και σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αρνήθηκε, να παράσχει κρατικές εγγυήσεις ύψους σχεδόν 1,5 δισ. δολαρίων, με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, επεσήμανε τα «ανησυχητικά μηνύματα για πιθανή χρεωκοπία μεγάλου ρωσικού tour operator με σημαντική παρουσία στη χώρα μας» «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.
Τα τεκταινόμενα επηρεάζουν σημαντικά την τουριστική αγορά της Κύπρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων των κυπριακών αεροδρομίων, η Transaero εκτελεί περίπου 40 πτήσεις εβδομαδιαίως από και προς την Κύπρο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας. απαντώντας σε ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε ότι οι πτήσεις μέχρι στιγμής «εξελίσσονται κανονικά». Σε ερώτηση δε για τον αριθμό τουριστών από την Ρωσία που επηρεάζεται συνολικά, είπε ότι για τους επόμενους μήνες ως το τέλος του χρόνου επηρεάζονται περίπου 30.000 ταξιδιώτες.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι εξελίξεις δημιουργούν προβληματισμό για τις συνέπειες που θα έχει η κατάρρευση της Transaero με τη ρωσική τουριστική αγορά, να παρουσιάζει ήδη πτωτικά νούμερα της τάξης του 60% για εφέτος λόγω της πορείας της ρωσικής οικονομίας και της ισοτιμίας ευρώ- ρουβλίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.