Νέα δεδομένα για τα ελληνικά νησιά από την πιθανή ένταξη της Τουρκίας...

Νέα δεδομένα για τα ελληνικά νησιά από την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

328
Νέα δεδομένα για τα ελληνικά νησιά από την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας αφού οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες φαίνονται σχετικά έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους προς τα κράτη της ΕΕ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Johannes Hahn δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» οι περιορισμοί να αφαιρεθούν ακόμα και πριν από την ημερομηνία-στόχο του 2017 εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και αφορούν τα βιομετρικά διαβατήρια και τη συνεργασία για τον εντοπισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων από την Τουρκία.

Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ωστόσο ότη η Άγκυρα έχει δρόμο μπροστά της σχετικά με θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ασφάλεια. Η Τουρκία, η οποία επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ από το 1987 με τις συνομιλίες που αρχίζουν εκ νέου το 2005, θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις αφού επανεξετάσει τη στάση της σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου ώστε να ενταχθεί στην οικογένεια των 28 εθνών.
Ο αυστριακός πολιτικός χαρακτήρισε την Τουρκία ως μέναν «εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ με μεγάλη οικονομική σημασία» και τόνισε ότι σημαντικές τουρκικές εταιρείες δίνουν 600.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ο κ.Χαν σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε επίσης ότι ήταν «πολύ» ικανοποιημένος με το ρόλο της Άγκυρας στην κρίση των προσφύγων. “Η χώρα κάνει ό, τι μπορεί», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα.
Η επανεξέταση των προϋποθέσεων για την έκδοση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους προς τα κράτη της ΕΕ θα δώσει φιλί ζωής για τα ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα που πλέον βλέπουν τους Τούρκους γείτονες ως πηγή οικονομικής ευρωστίας όλους τους μήνες του χρόνου .

Φωτο ΑΠΕ EPA/TOLGA BOZOGLU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.