Μετά από 40 χρόνια ανοίγει ξανά το ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο

Μετά από 40 χρόνια ανοίγει ξανά το ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο

112
Μετά από 40 χρόνια ανοίγει ξανά το ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο

Το υπουργείο παιδεία της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ότι ένα γυμνάσιο για παιδιά ελληνικής καταγωγής θα ανοίξει τις πόρτες του στην Ίμβρο. Οι 10 ελληνόφωνοι μαθητές του νησιού θα μπορούν για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα.

Το σχολείο στην Ίμβρο θα υποδεχθεί 10 μαθητές στις 28 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, αντιπρόεδρος του Μορφωτικού και και Πολιτιστικού Συλλόγου της Ίμβρου. Η κάθε βαθμίδα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία αποτελείται από 4 τάξεις άρα η ανάγκη για τη λειτουργία γυμνασίου ήταν επιτακτική για τη μικρή κοινότητα Ελλήνων που αναγκαζόντουσαν να μετοικίσουν.

Το γυμνάσιο έκλεισε το 1970 λόγω έλλειψης μαθητών , αλλά τώρα έχει ως στόχο να καλύψει της μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες για τα παιδιά της μικρής ελληνικής κοινότητας του νησιού. Το δημοτικό σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 2013 ενώ η ανακαίνιση του κτιρίου του γυμνασίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η Ίμβρος που στα τουρκικά ονομάζεται Gokceada, ως επί το πλείστον κατοικείτο από Έλληνες πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1920.
Το νέο γυμνάσιο θα υποδεχθεί για πρώτη φορά μετά το 1964 Έλληνες μαθητές, ενώ στις 12 Οκτωβρίου θα τελέσει τον αγιασμό ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Φωτο ΑΠΕ ΜΠΕ/GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.