Η ξαφνική αντιστροφή της πτωτικής πορείας του BDI οδήγησε σε άνοδο τα...

Η ξαφνική αντιστροφή της πτωτικής πορείας του BDI οδήγησε σε άνοδο τα Capes

232
Η ξαφνική αντιστροφή της πτωτικής πορείας του BDI οδήγησε σε άνοδο τα Capes

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com SA

Ομολογουμένως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπoστήκαμε ένα είδος «στερητικού συνδρόμου» καθώς έλλειψαν τα σχόλια και οι προειδοποιήσεις αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει προς τους εταίρους μας, αλλά χωρίς αμφιβολία, λίαν συντόμως, η «καθημερινότητα» θα επανέλθει, καθώς έχουμε μπροστά μας την ψήφιση εφαρμοστικών νόμων, την πρώτη αξιολόγηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και λογικά, τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο η οικονομία συνεχίζει και δέχεται πιέσεις στο σύνολο της με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναθεωρούνται πτωτικά καθώς υπάρχει μία έντονη μεταβλητότητα και μία αβεβαιότητα εν μέσω μίας «ευρείας» νομισματικής πολιτικής, που όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να επιφέρει τα επιθυμητά επίπεδα πληθωρισμού τη στιγμή που οι τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ σε πρόσφατη δήλωση του τόνισε πως η ΕΚΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της FED για την υγεία της Παγκόσμιας οικονομίας και πως αν κριθεί ότι οι αναταράξεις είναι αρκετά ισχυρές και επίμονες ώστε να αποδυναμώσουν το outlook για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δεν θα διστάσει η Τράπεζα να δράσει, υπονοώντας επέκταση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2%.
Γεγονός είναι πως η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ, καθώς το Ευρώ ισχυροποιείται, με αποτέλεσμα την επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης ώστε να αποτραπεί το ισχυρό Ευρώ να ανακόψει την Ευρωπαϊκή ανάκαμψη η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.
Στις ΗΠΑ η επικεφαλής της FED, Janet Yellen, λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας στο εξωτερικό και του πιο αδύναμου πληθωρισμού αποφάσισε να μην προβεί ακόμη σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αύξηση να λάβει χώρα τον Οκτώβριο καθώς αναμένει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό αν συνεχιστεί η βελτίωση στην αγορά εργασίας ενώ επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πιο σημαντικός από το πότε θα γίνει η πρώτη κίνηση. Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, αλλά και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, χαρακτηρίζουν όχι μόνο λανθασμένη την κίνηση της FED να αυξήσει τα επιτόκια αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί το QE καθώς τα ρίσκα αποπληθωριστικής ύφεσης αυξάνονται σε σχέση με τα ρίσκα ανόδου του.
H Nomura, σε πρόσφατη της εκτίμηση αναφέρει πως η επιβράδυνση στην Κίνα ήταν εμφανής ότι θα συμβεί εδώ και 6 μήνες τουλάχιστον, ειδικά σε όποιον παρακολουθούσε την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η πρόσφατη πτώση στις Παγκόσμιες αγορές και ειδικά στον Dow Jones δεν προκλήθηκε από τις αναταράξεις στις Κινεζικές αγορές, καθώς αυτές δεν είναι αρκετά ανοιχτές ώστε να προκαλέσουν οποιονδήποτε αντίκτυπο σε Παγκόσμια κλίμακα εφόσον οι ροές κεφαλαίων δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί και υπάρχουν πολλά εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία των ξένων κεφαλαίων στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά.
Σχετικά με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και το χρέος των περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων που τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε εντόνως επισημάνει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το χρέος τους αυξήθηκε πάνω από 33% από τον Ιούνιο του 2013 έως τα τέλη του 2014 στα 24 τρισ. Γουάν ή $ 3,7 τρισ., δηλαδή το 38% του ΑΕΠ το 2014.
Σύμφωνα με τη Moody’s τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους αποδυναμώνουν το προφίλ των περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων, εκθέτοντας τες στις συνέπειες της επιβραδυνόμενης οικονομίας και τη σχετιζόμενη αποδυνάμωση των εσόδων έναντι της πτώσης των πωλήσεων γης.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 960 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1.195 μονάδες με $ 14,658 την ημέρα, BPI στις 753 μονάδες στα $ 6,035 την ημέρα, BSI στις 762 μονάδες στα $ 7,972 την ημέρα και BHSI στις 426 μονάδες, στα $ 6,150 την ημέρα.
Ξαφνική αντιστροφή της πτωτικής πορείας του BDI έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα με τα Capes ουσιαστικά να πραγματοποιούν ένα ράλι ανόδου, τα Panamax να σημειώνουν οριακή άνοδο ενώ τα Supramax και τα Handysize σημείωσαν οριακή πτώση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.