Το μεταναστευτικό, μεγάλος πονοκέφαλος και για την Αυστραλία

Το μεταναστευτικό, μεγάλος πονοκέφαλος και για την Αυστραλία

86
Το μεταναστευτικό, μεγάλος πονοκέφαλος και για την Αυστραλία

O νέος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Turnbull εξέφρασε πριν λίγες ώρες την ανησυχία του για τη δεινή κατάσταση των αιτούντων άσυλου προς τη χώρα του αλλά και για τις συνθήκες ‘κράτησης’ στα υπεράκτια κέντρα φιλοξενίας τους σε γειτονικά νησιά. Ο νέος πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς, μίλησε για αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική και δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη χαραγμένη και αυστηρή πολιτική του προκατόχού του Τόνι Άμποτ.
Περίπου 1.600 άτομα (επίδοξοι- παράτυποι μετανάστες) που συλλαμβάνονται από τα σκάφη της αυστραλιανής ακτοφυλακής σε διεθνή αλλά και αυστραλιανά ύδατα κρατούνται σε δύο κέντρα κράτησης στις νήσους Nauru και Manus. O νέος πρωθυπουργός φάνηκε ιδιαίτερα αυστηρός προς την προηγούμενη πολιτικής που δεν επέτρεπε σε κανέναν πρόσφυγα να καταφθάσει στην Αυστραλία ακόμα και αν οι αρμόδιες αρχές χορηγούσαν τις απαραίτητες άδειες εισόδου και ασυλίας σε πρόσφυγες.
Η μεταναστευτική πολιτική του κ. Abbott γνωστής και ως ” STOP THE BOATS ” επικρίθηκε ως… σκληροπυρηνική, αλλά συνάμα και επιτυχημένη από τους υποστηρικτές του ενώ υπήρξε πεδίο πολιτικών εντάσεων στην προεκλογική περίοδο. Ως γνωστόν ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή εξέδωσε απόφαση- καταπέλτη για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και της συμπεριφοράς των φυλάκων στα δύο κέντρα φιλοξενίας στα γειτονικά νησιά που ελέγχονται από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Ο νέος πρωθυπουργός πάντως Malcolm Turnbull αναγνώρισε την υπάρχουσα πολιτική κράτησης μεταναστών ως «αμφιλεγόμενη».

Φωτο EPA: SCOTT FISHER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.