Προσφορά και ζήτηση πετρελαίου: η τελευταία πρόβλεψη του ΟΠΕΚ

Προσφορά και ζήτηση πετρελαίου: η τελευταία πρόβλεψη του ΟΠΕΚ

101
Προσφορά και ζήτηση πετρελαίου: η τελευταία πρόβλεψη του ΟΠΕΚ

Σε πρόσφατη έκθεση του ο ΟΠΕΚ προβλέπει μια αυξητική τάση σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις ως προς την  παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2015, κατά 84.000 βαρέλια ανά ημέρα. Ωστόσο παρουσίασε μια πιο ‘συγκρατημένη’ πρόβλεψη για το 2016 εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ανά ημέρα, σε σχέση με προγενέστερες εκτιμήσεις.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα πλησιάσει τα 92,79 εκατ βαρέλια ανά ημέρα, τα οποία είναι 1,46 εκατ βαρέλια την ημέρα περισσότερα από το 2014. Οι αναλυτές παρατηρούν ότι η βελτίωση της πρόβλεψης αντανακλά τη θετική πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών των χωρών της Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά και των μελών του ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2016, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, πρόκειται να είναι πάνω από το επίπεδο του 2015 και θα πλησιάσει τα περίπου 94,08 εκατ βαρέλια ανά ημέρα. Οι ειδικοί εξηγούν όμως ότι η συγκρατημένη και αναπροσαρμοσμένη προς τα κάτω πρόβλεψη, σε σχέση με το παρελθόν, ως προς τη ζήτηση πετρελαίου το 2016 αντανακλά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των περισσοτέρων χωρών στη Λατινική Αμερική και την Κίνα.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ επαναπροσδιόρισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2015 από χώρες μη- μέλη της οργάνωσης παρατηρώντας μια μειωμένη παραγωγή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες των αναλυτών.

Ο ΟΠΕΚ ωστόσο αναμένει ότι η ζήτηση για εξαγωγές πετρελαίου από τα κράτη μέλη της το 2015 θα αυξηθεί. Η πρόβλεψη επίσης για τη ζήτηση πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ το 2016 αυξήθηκε από τους αναλυτές κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα και τώρα ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο το 2016 θα κυμανθεί στο επίπεδο των 30,3 εκατ βαρελιών ανά ημέρα, το οποίο είναι 1 εκατ βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό, τι το 2015.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.