Θετικός οιωνός η συμφωνία Ιράν – Η.Π.Α. για την liner αγορά

Θετικός οιωνός η συμφωνία Ιράν – Η.Π.Α. για την liner αγορά

116
Θετικός οιωνός η συμφωνία Ιράν – Η.Π.Α. για την liner αγορά

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού οίκου Drewry, η μερική άρση των κυρώσεων από τις Η.Π.Α. προς το Ιράν ενδέχεται να ενισχύσει την κίνηση των κοντέινερ στην συγκεκριμένη περιοχή, δίνοντας έτσι μια νότα ελπίδας για τον υπό ύφεση κλάδο.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας, την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφάλισε την υποστήριξη ενός επαρκούς αριθμού γερουσιαστών, έτσι ώστε να μην υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης “εμποδίων” κατά την σταδιακή άρση των κυρώσεων του Ιράν.

Ειδικότερα, ο Drewry αναφέρει πως αν και δεν θα υπάρξει μια σημαντική διαφοροποίηση στην αγορά των liner σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζεται η εξαιρετική ευκαιρία για την έναρξη εμπορικών σχέσεων με ένα πληθυσμό 80 εκατομμυρίων που αναμένουν αγαθά που μέχρι πρωτινός δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν.

Ήδη αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επαναφέρει τα δρομολόγια τους προς Ιρανικούς λιμένες, με επίκεντρο τον λιμένα Shahid Rajaee (Bandar Abbas), του οποίου η κίνηση των κοντέινερ το 2011 είχε φθάσει σε ιστορικά μεγέθη (2.6m TEU), διακόπηκε όμως απότομα με την επιβολή των εμπορικών κυρώσεων από τις Η.Π.Α.

Η ακόλουθη εικόνα απεικονίζει τους μεταφορείς που δραστηριοποιούνται στον λιμένα του Bandar Abbas

Tab11
Πηγή: http://ciw.drewry.co.uk/

Αξίζει να σημειωθεί πως μια παρόμοια ευκαιρία προς αξιοποίηση παρουσιάζεται με την με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α. και Κούβας.
 
Photo: A.P. Moller – Maersk Group

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.