Φιλιππίνες: Αμφιλεγόμενα τέλη προκαλούν διεθνή εκνευρισμό

Φιλιππίνες: Αμφιλεγόμενα τέλη προκαλούν διεθνή εκνευρισμό

98
Φιλιππίνες: Αμφιλεγόμενα τέλη προκαλούν διεθνή εκνευρισμό

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Gard P&I Club, οι πλοιοκτήτες πλοίων που ναυσιπλοούν στα χωρικά ύδατα ή προσεγγίζουν λιμένα της επαρχίας Zambales στις Φιλιππίνες, υπόκεινται σε ένα νέο τέλος που ορίζεται ως “Provincial Coastwatch Environmental Monitoring System User Fee”.
Ειδικότερα, η νέα αυτή χρέωση τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2015 και αποσκοπεί στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της συγκεκριμένης επαρχίας. Εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία που προσορμίζουν σε ένα τοπικό λιμένα της επαρχίας ή διέρχονται μέσα από τα χωρικά της ύδατα.
Το συγκεκριμένο τέλος έχει προκαλέσει την αντίδραση διεθνών και τοπικών εφοπλιστικών ενώσεων και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στο κοινοβούλιο της χώρας.
Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι το τέλος δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της νησιωτικής χώρας και αντιβαίνει σε διεθνείς νομοθεσίες.
Το Gard P&I Club συμβουλεύει γενικά τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη διέλευση από τη συγκεκριμένη επαρχία, της οποίας τα χωρικά ύδατα εκτείνονται από 15 έως και 100 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της.
Σε περίπτωση που τελικά δεν αναιρεθεί η νομοθεσία για τη συγκεκριμένη χρέωση νομικοί κύκλοι συμβουλεύουν σε όσα πλοία πραγματοποιήσουν διέλευση από τα χωρικά ύδατα της παραπάνω επαρχίας, να αποφύγουν την καταβολή του τέλους, με το επιχείρημα πως η συγκεκριμένη χρέωση αντιτίθεται στο άρθρο 26 του UNLOS.
Μέχρι όμως τη συζήτηση και την τελική “κρίση” του Κοινοβουλίου, το Club συμβουλεύει όλους τους πλοιοκτήτες να αναζητήσουν νομική υποστήριξη πριν τα πλοία τους εισέλθουν στα χωρικά ύδατα των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.