Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου επαναφέρουν νεκρές θαλάσσιες οδούς στο προσκήνιο

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου επαναφέρουν νεκρές θαλάσσιες οδούς στο προσκήνιο

634
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου επαναφέρουν νεκρές θαλάσσιες οδούς στο προσκήνιο

Έκπληξη αποτελεί η είδηση διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης ότι η μέχρι πρόσφατα, η σπανίως χρησιμοποιηθείσα θαλάσσια “ρούτα” από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Νότια Αφρική, αποτελεί πλέον μια βιώσιμη λύση για πολλά πετρελαιοφόρα.

Ειδικότερα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουλάχιστον 5 δεξαμενόπλοια, φορτωμένα με πετρέλαιο diesel και jet από την Ασία, θα καλέσουν ή κάλεσαν ήδη σε Ευρωπαϊκούς λιμένες στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έχοντας κάνει τον “περίπλου” της Αφρικής, και όχι χρησιμοποιώντας την μικρότερη κατά 6.400 χιλιόμετρα διαδρομή από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη διαδρομή, γύρω από την Αφρική, είναι ελκυστική μόνο όταν οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλές και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες (κατά πολλούς ευοίωνες) συνθήκες στην αγορά – κάτι που αποτελεί πραγματικότητα για ορισμένα προϊόντα πετρελαιοειδών που η τωρινή τους αξία αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Επομένως, σύμφωνα με τους αρθρογράφους είναι λογικό ένας ιδιοκτήτης φορτίου στη spot αγορά να επιθυμεί να παραμείνει το πλοίο που μεταφέρει το φορτίο του για περισσότερο καιρό στην θάλασσα αποφεύγοντας την επικίνδυνη περιοχή του κέρατος της Αφρικής, της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και των τελών του Σουέζ.

Πέρα από την αναμονή για την επικείμενη αύξηση του πετρελαίου, οι μεγαλύτερες θαλάσσιες διαδρομές δίνουν επίσης την δυνατότητα στους traders να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού έχουν και περισσότερο χρόνο, ως προς το γεωγραφικό μέρος αλλά και στον οργανισμό στον οποίο θα πωλήσουν το φορτίο τους – έτσι ώστε να επιτύχουν το μέγιστο κέρδος.

Συγχρόνως, επηρεάζονται και οι ναύλοι για την συγκεκριμένη διαδρομή, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, ο μέσος ναύλος για ένα πλοίο που πραγματοποιεί το παραπάνω ταξίδι θα φθάσει τα 28,375 δολάρια ημερησίως μέχρι και το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.