Προς οριστική διάσπαση η Υεμένη: αμφίβολη η επιτήρηση του στενού Bab-el-Mandeb

Προς οριστική διάσπαση η Υεμένη: αμφίβολη η επιτήρηση του στενού Bab-el-Mandeb

583
Προς οριστική διάσπαση η Υεμένη: αμφίβολη η επιτήρηση του στενού Bab-el-Mandeb

Τοπικές πηγές αναφέρoυν ότι η Υεμένη μπορεί να διασπαστεί και πάλι σε δύο επίσημα- χωριστά- κράτη, γεγονός που θα ηρεμήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, ειδικά γύρω από την πόλη Αντεν.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας MAST επεσήμανε ότι οι δύο νέες κυβερνήσεις πιθανώς θα μοιραστούν τη δικαιοδοσία του στενού Bab-el-Mandeb, γεγονός το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη δυσκολία σε όσους επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ασφαλή εποπτεία και αστυνόμευση των στενών. Τα σύνορα των δύο κρατών θα παραμείνουν πιθανώς τα ίδια με αυτά που υπήρχαν, πριν την ένωση το 1990, μεταξύ Βόρειας και Νότιας Υεμένης.
Στο λιμάνι της Hodeidah η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής και ένας νέος τερματισμός όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων πιθανώς να επιβληθεί άμεσα. Ο εφοδιασμός καυσίμων είναι εξαιρετικά δύσκολος και δυσχεράνει τον απόπλου όσων πλοίων έχουν εγκλωβιστεί στο συγκεκριμένα λιμένα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σήμερα αναφέρουν ότι έχουν τον έλεγχο της πόλης Άντεν. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν αυξήσει την επιρροή τους στην Αραβική χερσόνησο και στη νότια Υεμένης, κυρίως στην περιοχή γύρω από το Al Mukalha και στην Άντεν.
Το λιμάνι παραμένει ανοιχτό και τα επίπεδα της κίνησης αρχίζουν να αυξάνονται. Μετά τις απόπειρες δολοφονίας στην πόλη υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων στις 31 Αυγούστου οποιαδήποτε οδική μεταφορά με ΙΧ απαγορεύεται σε πλέον του ενός επιβάτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.