Οι κραδασμοί της Κίνας εγείρουν ανησυχίες

Οι κραδασμοί της Κίνας εγείρουν ανησυχίες

208
Οι κραδασμοί της Κίνας εγείρουν ανησυχίες

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Οι πρόσφατοι ισχυροί κραδασμοί στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας προκαλούν την ανησυχία όχι μόνο στις αγορές αλλά και του ναυτιλιακού κόσμου. H ελεύθερη πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων, ενδέχεται να πλήξει την παραγωγή και την κατανάλωση στην εγχώρια αγορά της Κίνας, επιτείνοντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της τεράστιας συμμετοχής της χώρας στο διεθνές εμπόριο πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Μολονότι ο ετήσιος στόχος ανάπτυξης (της τάξης του 7%) για την κινεζική οικονομία επετεύχθη, ο κ. Xu Shaoshi, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε πως η χώρα αντιμετωπίζει πολυποίκιλες προκλήσεις και κινδύνους τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνονται και από ποσοτικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική αρχή. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών παραγωγών (PPI, Ρroducers Ρrice Index) μειώθηκε κατά 5,4 % σε σχέση με το περασμένο έτος, γεγονός που οφείλεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση με απειλητικούς κινδύνους αποπληθωρισμού. Τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν επίσης τον Ιούλιο σε ποσοστό 1%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι έντονες διακυμάνσεις στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για την αδυναμία της πραγματικής οικονομίας της Κίνας. Στους κραδασμούς αυτούς άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο προέβη στη χάραξη μιας ευνοϊκότερης νομισματικής και φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στην υποστήριξη στους κλάδους της καινοτομίας και των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση στα βασικά επιτόκια, όπως επίσης και μείωση στο ποσοστό ελάχιστων διαθεσίμων των τραπεζών. Με την τακτική αυτή ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά ευελπιστώντας σε αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Σε επίπεδο ξένων επενδύσεων οι παρεμβάσεις ήταν άμεσες, με μείωση του ορίου ξένου κεφαλαίου που αφορούν επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας με απώτερο στόχο την προσέλκυση πρόσθετων ξένων κεφαλαίων. Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία με μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πλευράς επιχειρήσεων κατά 3,1%.
Παρά τη γενική αδυναμία της κινεζικής αγοράς, οι βιομηχανικοί κλάδοι- τομείς υψηλής τεχνολογίας και της μεταποίησης καταναλωτικών αγαθών-σημείωσαν σημαντική αύξηση κερδών, (8,4 % και 7,5 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος), κυρίως λόγω αυξανόμενης ζήτησης που προέρχεται από την Δύση. Όσον αφορά την Ευρώπη ο αντίκτυπος στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια παρέμεινε περιορισμένος, αλλά όχι αμελητέος μιας και οι πολυεθνικές της Δύσης δεν έχουν εξασφαλίσει για διάφορους λόγους σημαντικά μερίδια στην εσωτερική (καταναλωτική) αγορά της Κίνας. Η Ευρώπη φαίνεται προς το παρόν να μην βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αντιθέτως, επωφελήθηκε βραχυπρόθεσμα από το ισχυρό δολάριο. Παρ’ όλα αυτά, αν ενισχυθούν οι αναταράξεις στις αναδυόμενες οικονομίες των λεγόμενων «εύθραυστων Πέντε», η Ευρώπη δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη.
Φωτο: EPA, AN MING

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.