Πειρατεία: Οι αποφάσεις και οι προβληματισμοί της Νιγηρίας

Πειρατεία: Οι αποφάσεις και οι προβληματισμοί της Νιγηρίας

88
Πειρατεία: Οι αποφάσεις και οι προβληματισμοί της Νιγηρίας

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα αλλά και η συμμετοχή των εκπροσώπων των διπλωματικών αλλά και στρατιωτικών αρχών που προσεκλήθησαν σε συνέδριο για την πειρατεία στη Νιγηρία.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας διοργάνωσε με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2015 Offshore Patrol Vessels (OPV), το οποίο φιλοξενείται για τρίτο χρόνο στο μεγάλο λιμάνι της Νιγηρίας, το Λάγος. Στο συνέδριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι εταιρειών ασφαλείας και εξοπλισμού αλλά και αποστολές ναυτιλιακών κρατών της Δύσης όπου αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για το τεράστιο διεθνές πρόβλημα της πειρατείας που διαταράσσει την καθημερινότητα στον κόλπο της Γουινέας αλλά και στο δέλτα του Νίγηρα.
Βασικός στόχος του συνεδρίου ήτα να σκιαγραφηθεί ένα βασικό πλαίσιο για τη διακρατική συνεργασία στην Αφρική. Απότερος στόχος της Νιγηρία είναι να αυξηθεί η επιτήρηση των ακτών που βάλλονται από πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις. Ως προς αυτό η κλοπή του αργού πετρελαίου, οι ληστρικές επιδρομές σε πληρώματα και φορτία, η λαθραία αλιεία αλλά και η ομηρία ναυτικών υπήρξαν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης των υψηλών αξιωματούχων με παράγοντες της αγοράς αλλά και εκπρόσωπους εταιρειών που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και καταστολής.
Η νέα κυβέρνηση της Αμπούτζα φαίνεται διατεθειμένη να σκληρύνει τη στάση της εναντίον των τοπικών κοινοτήτων στις εκβολές του Νίγηρα που πλουτίζουν σε βάρος της χώρας ενώ αξιωματούχοι του νιγηριανού Π.Ν. και της Ακτοφυλακής ανακοίνωσαν ότι η χώρα χάνει $ 800 εκατομμύρια, λόγω της παράνομης αλιείας, 9.000.000 $ από πειρατικές επιθέσεις και ένα 16 εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο και την κλοπή πετρελαίου.
Τόσο ο αρχηγός του νιγηριανού Π.Ν., εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσία όσο και της στρατιωτική διοίκησης επεσήμαναν ότι το νιγηριανό Πολεμικό Ναυτικό θα αυξήσει την «επαγρύπνησή» του στις θάλασσες ενώ μέσω της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) σχεδιάζει να φιλοξενεί τακτικές συναντήσεις με διεθνείς αξιωματούχους και στρατιωτικούς ηγέτες για τον καλύτερο συντονισμό προσπαθειών καταπολέμησης της πειρατείας.
Ωστόσο ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, της Νιγηρίας Alhaji Aliyu Ismaila , δήλωσε στην ομιλία του ότι παρατηρεί μια γενική έλλειψη ενθουσιασμού των αφρικανικών κυβερνήσεων για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής τόσο πληροφοριών όσο και ειδικών συστημάτων παρακολούθησης με τα γειτονικά παραθαλάσσια κράτη. Ο αντιναύαρχος Henry Babalola, διοικητής των ανατολικών περιφερειών και επικεφαλής της συντονισμένων επιχειρήσεων εναντίον της πειρατείας επεσήμανε ότι τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Μπενίν, την Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα αφενός θα αλλάξουν δραματικά τον ενεργειακό χάρτη της Αφρικής αλλά και θα προσελκύσουν σημαντικότατες επενδύσεις. Τα νέα κοιτάσματα θα συμβάλλουν επίσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και θα καταστήσουν τον κόλπο της Γουινέας σημαντικό κόμβο για τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ο αντιναύαρχος Babalola αλλά και άλλοι ομιλητές επεσήμαναν όμως τις ακόλουθες σημαντικότατες παραμέτρους που εμποδίζουν την πλήρη συνεργασία των όμορων αφρικανικών κρατών:.
Οι περισσότερες χώρες στη δυτική Αφρική απασχολούν τις διωκτικές αρχές τους σε χερσαίες επιχειρήσεις και στην προστασία των χερσαίων συνόρων τους. Αποτέλεσμα είναι ότι οι διωκτικές και στρατιωτικές αρχές δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, ούτε την κουλτούρα αλλά ούτε και τις υποδομές και τα μέσα για να επιχειρούν σε θαλάσσιες αποστολές. Οι Ακτοφυλακές των περισσότερων κρατών είναι είτε ανύπαρκτες ή υπολειτουργούν.
Υπάρχει έντονη δυσπιστία ανάμεσα στις κοινές διπλωματικές πρωτοβουλίες και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κρατών της Αφρικής όπου πολιτικές σκοπιμότητες και διεθνείς συμπράξεις με τις χώρες της Δύσης ή της Ανατολής δεν επιτρέπουν την πλήρη και απαιτούμενη συνεργασία των όμορων αφρικανικών κρατών ως προς την πάταξη διεθνών εγκλημάτων
Οι εθνικές νομοθεσίες είναι περίπλοκες αλλά και το διωκτικό και δικαστικό σύστημα σε πολλές χώρες είναι εξαιρετικά διαβλητό με αποτέλεσμα πολλοί εγκληματίες να διαφεύγουν από το νόμο ή να απαλλάσσονται για διάφορους και ακατανόητους λόγους. Ως προς αυτό ο ναύαρχος πρότεινε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που θα μπορεί να διώκει αλλά και να εκδικάζει υποθέσεις που θα αφορούν τα διεθνή εγκλήματα της θάλασσας.
Αν και η Νιγηρία είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην πάταξη της πειρατείας, η διαφθορά σε όλα τα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, το ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο που είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού αναβρασμού της οικονομικής εξαθλίωσης αλλά και της αταξίας στα σώματα ασφαλείας επιβάλλουν την πλήρη συνεργασία όλων των ναυτιλιακών κρατών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.