Δριμύ «κατηγορώ» του γγ του ΙΜΟ προς τους λαθρεμπόρους της Μεσογείου

Δριμύ «κατηγορώ» του γγ του ΙΜΟ προς τους λαθρεμπόρους της Μεσογείου

74
Δριμύ «κατηγορώ» του γγ του ΙΜΟ προς τους λαθρεμπόρους της Μεσογείου

Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στη Μεσόγειο προς ο γγ IMO, Koji Sekimizu, απευθύνει έκκληση προς τους περιφερειακούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τις διωκτικές αρχές να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Ο γγ του ΙΜΟ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα εφιαλτική κατάσταση και τον αποτροπιασμό τους απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ύπαρξη με αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί να πνίγονται ή να πεθαίνουν από τις κακές συνθήκες στα αμπάρια των πλοίων που τους μεταφέρουν. Ο κ. Sekimizu.προτείνει την ανάληψη άμεσης, συντονισμένης δράσης για την εξεύρεση και καταδίκη των λαθρεμπόρων.
«Οι παράνομες δραστηριότητες διεξάγονται με ανάλγητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και μια συνολική περιφρόνηση ως προς τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που αναπτύχθηκαν και υιοθετήθηκαν από τον ΙΜΟ. Αυτά τα σκάφη δεν θα έπρεπε εξ αρχής να βρίσκονται στη θάλασσα και οι δράστες των αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να εμποδιστούν», δήλωσε ο κ Sekimizu αναφερόμενος σε σκάφη που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο και είναι όχι μόνο εντελώς ακατάλληλα για τους επιβάτες αλλά επιπλέον υπερφορτωμένα παρανόμως με αποτέλεσμα να είναι παντελώς ανασφαλή.
Ο κ Sekimizu υπογράμμισε τις προσπάθειες των ειδικών στρατιωτικών πληρωμάτων και λιμενικών που δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούν τις κινήσεις των λαθρεμπόρων. Ωστόσο, εξαίροντας τις προσπάθειες εκείνων που συμμετέχουν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πλοίων ως προς τη διάσωση των επιζώντων σε αυτά τα ‘θανατηφόρα ταξίδια’, κ Sekimizu απεύθυνε έκκληση για ισχυρότερη δράση από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να εμποδιστούν οι μετανάστες πριν από την επιβίβασή τους στα επικίνδυνα πλοία. «Η θάλασσα είναι αμείλικτη. Κάθε επιχείρηση διάσωσης είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ομάδων διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γγ του ΙΜΟ κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, πρωταρχικά στην ξηρά και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές, όπου καταγράφεται στα γεωγραφικά σημεία της επικράτειας τους μεγάλη έξοδος μεταναστών, να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να μην αναχωρούν μη ασφαλή ή υπερφορτωμένα πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.