Αναμόρφωση της Σιβηρίας με τις ευλογίες της Ιαπωνίας

Αναμόρφωση της Σιβηρίας με τις ευλογίες της Ιαπωνίας

105
Αναμόρφωση της Σιβηρίας με τις ευλογίες της Ιαπωνίας

H Iαπωνία ανακοίνωσε στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ της Βαϊκάλη, που πραγματοποιείται στο Ουλάν Ουντέ πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας της Buryatia, την επιθυμία της να αναπτύξει ειδικές οικονομικές και φορολογικές ζώνες στη ρωσική Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, εκπρόσωπος της ιαπωνικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επεσήμανε το στρατηγικό στόχο του Τόκιο για άνοιγμα της σιβηρικής αγοράς. Ο βουλευτής Sakurada Yoshitaka τόνισε ότι η ανάπτυξη της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της ΒΑ Ασίας αλλά και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.
Η ανάπτυξη για τον ιάπωνα πολιτικό δεν αφορά μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και άλλους κλάδους όπως οι μεταφορές, τα Logistics, οι υποδομές κα. Ο ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σιβηρία και η Άπω Ανατολή θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα τεράστιο κόμβο και σε μια αρτηρία μεταφορών και logistics που θα συνδέει την Ευρώπη με τις θάλασσες του ειρηνικού.
Ο κ. Yoshitaka δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το TASS, ότι οι ιαπωνικές εταιρείες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της Σιβηρίας και των όμορων περιοχών ενώ ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.
Το ετήσιο φόρουμ διαλόγου στη Βαϊκάλη συνεδριάζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκειμένου αιρετοί από τα γειτονικά κράτη να συζητήσουν το πλαίσιο μιας διεθνούς οικονομικής συνεργασίας με άξονα την οικολογική προστασία της Σιβηρίας, της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Βουλευτές από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Μογγολία συνεδρίασαν στο Ulan Ude, στην επαρχία Buryatia, και στην Chita, στην επαρχία Trans-Baikal και ανέπτυξαν σχέδια και προτάσεις που θα αλλάξουν το χάρτη των διεθνών μεταφορών και του εμπορίου.
Η διάθεση του Κρεμλίνου για την αναγέννηση της Σιβηρίας και την ανάπτυξη νέων κέντρων βιομηχανίας, εμπορίου και διαμετακόμισης όπως και βελτιωμένων λιμένων, σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και θέρετρων έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Πούτιν σε τακτά διαστήματα το περασμένο έτος.
Η συμβολή της Ιαπωνίας στο μεγάλο εγχείρημα της Ρωσίας -που προτίθεται να ανταγωνιστεί το Χονγκ Κονγκ, την Ταιπέι, τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη στην ευρύτερη περιοχή- είναι καθοριστικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις των σχέσεων των δύο χωρών λόγω γεωγραφικών διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Σαχαλίνης.

Φωτο: EPA/WU HONG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.