Η Βραζιλία ανάμεσα στις «εύθραυστες πέντε»

Η Βραζιλία ανάμεσα στις «εύθραυστες πέντε»

118
Η Βραζιλία ανάμεσα στις «εύθραυστες πέντε»

Διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί το 2016, ενώ στις αρχές του έτους αναμενόντουσαν βελτιώσεις, σε μακροοικονομικό επίπεδο, στον ασθμαίνοντα γίγαντα της Νοτίου Αμερικής. Πολλές διεθνείς τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης έχουν καταγράψει πλέον τη Βραζιλία ως μία από τις πιο ασταθείς οικονομίες στον κόσμο μαζί με την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και το Μεξικό.
Πιο συγκεκριμένα σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας προβλέπεται για πρώτη φορά ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 0,15- 2 %, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες προσδοκίες για ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη αρνητική πορεία της οικονομίας αλλά και του ΑΕΠ για τη Βραζιλία είναι η χειρότερη τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ η οικονομική και εμπορική συρρίκνωση συνεχίζεται από το 2013
Ο αδάμαστος πληθωρισμός είναι επίσης σημαντική αιτία προβληματισμού και ανησυχίας, αφού σε καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα ξεπερνά το 9,3% και καταγράφεται ως ο χειρότερος πληθωρισμός εδώ και δεκαετίες.
Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν 7% το 2010, η οικονομία της Βραζιλίας έχει πληγεί από τη χαμηλή ζήτηση και άρα τις χαμηλές τιμές σε αγροτικά προϊόντα και αγαθά παραγωγής της, στη μικρότερη ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα, καθώς και στα νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας αλλά και στα σημαντικότατα προβλήματα στην Petrobras.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.