Πιστοποιητικά και εκτελωνισμοί σε 6 ώρες υπόσχεται η Αίγυπτος

Πιστοποιητικά και εκτελωνισμοί σε 6 ώρες υπόσχεται η Αίγυπτος

144
Πιστοποιητικά και εκτελωνισμοί σε 6 ώρες υπόσχεται η Αίγυπτος

Σε κοινή ανακοίνωση – δέσμευση των Υπουργών Μεταφορών, Οικονομικών και Εμπορίου της Αιγύπτου ανακοινώθηκε η άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος «ηλεκτρονικής διασύνδεσης» εντός των θαλάσσιων λιμένων στο πλαίσιο της πολιτικής one-stop-shop που εφαρμόζεται διεθνώς στη ναυτιλία.

« Το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης θα συνδέσει όλα τα λιμάνια και τις λιμενικές αρχές της χώρας σε μία βάση δεδομένων με σκοπό την απλούστευση όλων των διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και επιθεώρησης αιγυπτιακών και ξένων πλοίων. Η νέα  διαδικασία θα μειώσει το χρόνο  εκτελωνισμού και της γενικότερης γραφειοκρατίας σε θέματα απόκτησης πιστοποιητικών και εγγράφων από 6 ημέρες σε 4 ώρες,” δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Hany Dahy.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αρμόδια αρχή έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του συστήματος σύνδεσης και θα εφαρμοστεί πλήρως μέσα σε τρεις μήνες, σημειώνοντας ότι το πρώτο στάδιο της εφαρμογής θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

«Με το νέο σύστημα στοχεύουμε να απαλλαγούμε από τις καθυστερήσεις στα πλοία που περιμένουν αρκετές μέρες για επιθεώρηση. Επίσης, θα διευκολύνουμε και θα επιταχύνουμε τις εισαγωγές και εξαγωγές προς και από τη χώρα μας» ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Οι νέες πολιτικές one-stop-shop σε όλους τους κλάδους της αιγυπτιακής οικονομίας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικής ζώνης του Σουέζ που θεωρείται το μεγάλο σχέδιο – πρόσκληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Photo: Navion Anglia/Teekay Corporation

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.