Αργό πετρέλαιο: Στην χαμηλότερη τιμή της εξαετίας

Αργό πετρέλαιο: Στην χαμηλότερη τιμή της εξαετίας

265
Αργό πετρέλαιο: Στην χαμηλότερη τιμή της εξαετίας

Τη Δευτέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε σε ιστορικά χαμηλή τιμή, τη χαμηλότερη σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 ετών.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός της υπερπροσφοράς, της σταδιακής επιβράδυνσης της Ασιατικής οικονομίας καθώς και η απόλυτη στρατηγική στάση του OPEC στην μάχη για το μερίδιο της αγοράς με την διατήρηση και πιθανή αύξηση της παραγωγής του, έχει οδηγήσει την τιμή του αργού πετρελαίου (WTI) από το ζενίθ του Ιουνίου σε μια πτώση της τάξεως του 30%. Την πτωτική πορεία ακολούθησε και το πετρέλαιο Brent.

Όπως αναφέρει ο Michael Lynch, πρόεδρος της strategic energy & economic research, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να προσδιορίζει πως η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ αναμένει πως η εισαγωγή του Ιρανικού πετρελαίου θα εντείνει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς.

Το παραπάνω πρόβλημα όμως δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα ορισμένους φιλόδοξους πετρελαϊκούς κολοσσούς, που επιλέγουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην εξερεύνηση- ανεύρεση πετρελαίου, κάτι που απεικονίζεται στον αυξημένο, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αριθμό των νέων εγκαταστάσεων εξορύξεως. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και η Shell, με το νέο εγχείρημα της για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν πως με μια τόσο μεγάλη και απότομη πτώση η κάθοδος δεν μπορεί να μην σταθεροποιηθεί σύντομα, και για αυτό το λόγο αναμένουν μάλιστα η τιμή να αυξηθεί σε μικρό βαθμό στο άμεσο μέλλον.

Photo: ΑΠΕ/TIFE OWOLABI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.