Στοχευμένη εκπαίδευση πληρωμάτων στην καταπολέμηση πυρκαγιάς και στην διαφυγή από αφιλόξενο...

Στοχευμένη εκπαίδευση πληρωμάτων στην καταπολέμηση πυρκαγιάς και στην διαφυγή από αφιλόξενο περιβάλλον πλοίου

376
Στοχευμένη εκπαίδευση  πληρωμάτων στην καταπολέμηση πυρκαγιάς και στην διαφυγή από αφιλόξενο περιβάλλον πλοίου

Πραγματοποιήθηκε στις 30/6, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ στην περιοχή Σκαραμαγκά και από την Σχολή Ελέγχου Βλαβών (Ε/Β), μια σειρά από ολοκληρωμένες παρουσιάσεις των δύο σύγχρονων Προσομοιωτών Πυρκαγιάς και Διαφυγής από αφιλόξενο περιβάλλον πλοίου σε μία μεγάλη ομάδα εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και εκπαιδευτικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία.

Η παρουσίαση ήταν συνέχεια της επιστημονικής διάλεξης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/06/2015 στο Αμφιθέατρο της Εταιρείας “Danaos Shipping Co. Ltd” / Πειραιάς, σε συνεργασία του Π.Ν. και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) και είχε θέμα: «Managing Safety: Firefighting & Evacuation Simulators». Τη διάλεξη έδωσε ο Τμηματάρχης της Σχολής ΕΒ Πλωτάρχης (Μ) Γ. Λύκος ΠΝ και υποψήφιος Διδάκτωρ του ΕΜΠ σε θέματα ασφάλειας επί των πλοίων.

Ο προσομοιωτής καταπολέμησης όλων των τύπων πυρκαγιών σε διάφορους χώρους πολεμικών ή εμπορικών πλοίων, καθώς και ο προσομοιωτής διαφυγής πληρωμάτων πλοίων, είναι δύο πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν τα διεθνή Βρετανικά Πρότυπα του Royal Navy (British Standards). Οι προσομοιωτές είναι σε πλήρη λειτουργία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερα από 10000 άτομα, κυρίως στελέχη του ΠΝ και επιπρόσθετα, στελέχη Πολεμικών Ναυτικών ξένων χωρών, πληρώματα των πλοίων του Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδες εθελοντών πυροσβεστών και προσφάτως πληρώματα ναυτιλιακών εταιρειών. Σημειώνεται δε ότι παρά το γεγονός της επίπονης και απαιτητικής εκπαίδευσης δεν έχει υπάρξει ως τώρα κανένας σημαντικός τραυματισμός.

Σήμερα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε ναυτιλιακές εταιρείες να εκπαιδεύουν Αξιωματικούς και πληρώματα των εμπορικών πλοίων τους, στους δύο προσομοιωτές σε ιδιαίτερα ρεαλιστικές συνθήκες καταστάσεων ανάγκης και σε διάφορα σενάρια και κατηγορίες πυρκαγιών για διάφορους χώρους των πλοίων τους.

Ο σκοπός τέτοιων ρεαλιστικών σεναρίων / εκπαιδεύσεων είναι να αναβαθμίσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο τις δεξιότητες (Technical and Non-Technical Skills) και την επάρκεια (competence) των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων στην καταπολέμηση πυρκαγιάς και στην διαφυγή από αφιλόξενο περιβάλλον πλοίου. Με την στοχευμένη εκπαίδευση αυτή, αναμένεται οι ναυτικοί να εξοικειωθούν με τον βέλτιστο ανά περίπτωση τρόπο αντίδρασής τους σε διάφορες κατηγορίες πυρκαγιάς και εκκένωσης χώρων, ώστε οι παρεμβάσεις τους να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.