Στο στόχαστρο η ναυτική εκπαίδευση στις Φιλιππίνες: η EMSA και ο ΙΜΟ...

Στο στόχαστρο η ναυτική εκπαίδευση στις Φιλιππίνες: η EMSA και ο ΙΜΟ επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους

875
Στο στόχαστρο η ναυτική εκπαίδευση στις Φιλιππίνες: η EMSA και ο ΙΜΟ επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι 11,000 Φιλιππινέζοι ναυτικοί που δουλεύουν σε πλοία με σημαία κράτους-μέλους της Ε.Ε., δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για την περαιτέρω απαξίωση και αποδυνάμωση των ναυτικών σχολών τους, καθώς η Ε.Ε. προτίθεται ύστερα από αξιολόγηση να ‘εγκρίνει’ ορισμένες τουλάχιστον από τις σχολές ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους.

Ειδικότερα, το θέμα ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, με την αναφορά της EMSA για την κακή κατάσταση των κρατικών κυρίως ναυτικών σχολών στις Φιλιππίνες και με την ‘απειλή’ ότι εάν δεν βελτιωθούν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την αποδοχή των πτυχίων και διπλωμάτων που δίδονται. Επειδή όμως οι Φιλιππίνες αποτελούν το μεγαλύτερο ναυτικό έθνος του πλανήτη και τα εμβάσματα από την εργασία των ναυτικών είναι βασικός πυλώνας του εισοδήματος της χώρας, η Ε.Ε. καθώς και ο IMO αποφάσισαν να επανεξετάσουν το θέμα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των σχολών προκειμένου να φτάσουν τα διεθνή πρότυπα.

Με αφετηρία τα παραπάνω, η EMSA ξεκίνησε μια εκστρατεία επιθεωρήσεων σε όλες τις σχολές της χώρας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το 2016. Μέχρι στιγμής έχουν επιθεωρηθεί 18 σχολές και όπως αναφέρει η EMSA οι επιθεωρήσεις επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της αρχικής της αναφοράς, πριν από 6 χρόνια, για την μη ενδεδειγμένη ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχεται.

Ωστόσο η ναυτιλιακή αρχή των Φιλιππίνων, με πρωτοστάτη των πρόεδρο της Max Mejia, προχώρησε πρόσφατα σε ένα “ξεσκαρτάρισμα” των σχολών, ενώ εξέδωσε επίσης μια λίστα με τις σχολές που συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της STCW, στην οποία περιλαμβάνονται όμως μόνο το 50% των σχολών της χώρας. Συγχρόνως, ο IMO έχει αποστείλει ειδική ομάδα εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για την βελτίωση της διδασκαλίας στις σχολές αυτές.

Photo: ΑΠΕ/JEROME FAVRE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.