Ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

Ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

234
Ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

Η κυριαρχία στα στενά του Γιβραλτάρ αποτελεί για άλλη μία φορά αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δύο αυτά κράτη βρίσκονται συχνά σε διπλωματικές αντιπαραθέσεις για τη δικαιοδοσία στο ορεινό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου.

Την Κυριακή το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ‘αναχαίτισε’ πλοιάρια της ισπανικής αστυνομίας και τα συνόδευσαν εκτός των χωρικών υδάτων του Γιβραλτάρ, τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία και άρα υπό βρετανικό έλεγχο..

«Οι συνεχείς παραβιάσεις από την ισπανική αστυνομία στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ είναι μια σαφής παραβίαση της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Hugo Swire στον βρετανικό Τύπο.

Ισπανός αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δεν δέχθηκε ότι η ισπανική αστυνομία συμμετείχε σε οποιαδήποτε άνομη ενέργεια ή εθνική παραβίαση, δηλώνοντας ότι “τα ύδατα ήταν ισπανικά”. Τα σκάφη της ισπανικής αστυνομίας φέρεται να κυνηγούσαν λαθρέμπορους ναρκωτικών.

«Το Γιβραλτάρ είναι το μόνο μέρος που παραμένει αποικία κατά τον 21ο αιώνα», είχε δηλώσει παλαιότερα ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy. Τα στενά παραχωρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ισπανία το 1713, αλλά η ισπανική κυβέρνηση προσφάτως ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχίας, καλώντας την τρέχουσα κατάσταση «αναχρονιστική» και απαιτώντας τα στενά να παραχωρηθούν ξανά στην Ισπανία. Όταν η Ισπανία προσχώρησε στην ΕΕ το 1986, προϋπόθεση για την ένταξη της ήταν ότι το καθεστώς του Γιβραλτάρ και η κυριαρχία του ‘βράχου’ θα πρέπει να αναθεωρηθούν με τη Βρετανία. Το Γιβραλτάρ αποτελεί φορολογικό παράδεισο για Βρετανούς, και όχι μόνο, υπηκόους και επιχειρηματίες αλλά και με σημαντική γεωγραφική θέση για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο το Λονδίνο μάλλον δεν θα επιτρέψει εύκολα κάποια αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς.

ΦΩΤΟ: EPA/A.Carrasco Ragel

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.