H παραίτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, ένας πονοκέφαλος για τη Δύση

H παραίτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, ένας πονοκέφαλος για τη Δύση

80
H παραίτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, ένας πονοκέφαλος για τη Δύση

O Πρωθυπουργός της Διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Abdullah al-Thinni, παραιτήθηκε την Τρίτη με ανακοίνωση σε τηλεοπτική ομιλία του.
Ο κ. Al-Thinni δεν έδωσε κανένα ακριβή λόγο και δεν εξέφρασε καμία πρωτοβουλία για τη συμμετοχή του με έναν νέο ρόλο στις στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό το σχηματισμό μιας νέας ‘ενωτικής’ κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ως μια έκπληξη, από τον εθνικό και διεθνή τύπο, ο ίδιος είχε ανακοίνωση και στο παρελθόν την απόφασή του.
Η παραίτηση Al-Thinni συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη και τις δηλώσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβυή ο οποίος επεσήμανε ότι οι ομάδες και οι παρατάξεις στη χώρα θα πρέπει να συνάψουν μια συμφωνία εκεχειρίας και ομόνοιας πριν από την επόμενη Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ. Ο στόχος του αξιωματούχου του ΟΗΕ ήταν να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Αυγούστου και να υπογράψει μια συμφωνία για τον τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης πριν το κορυφαίο όργανο συνέλθει στη Νέα Υόρκη, στα μέσα Σεπτεμβρίου, .

Μέλη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο Τομπρούκ, των ισλαμιστών ηγετών της Τρίπολης αλλά και των άλλων παρατάξεων συμμετείχαν πριν λίγες μέρες σε έναν ειδικό πολιτικό και διπλωματικό γύρο στη Γενεύη προκείμενου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα στο Μαρόκο. Ο βασικός στόχος ήταν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και των δύο νέων αναπληρωτών πρωθυπουργών της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σημείο έντονης αντιπαλότητας είναι η αρνητική στάση των περισσότερων ομάδων ως προς το πρόσωπο του στρατιωτικού διοικητή του Τομπρούκ, Στρατηγού Khalifa Haftar, τον οποίο η αναγνωρισμένη κυβέρνηση προορίζει για αρχιστράτηγο στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ στα διεθνή ΜΜΕ «Η Λιβύη αντιμετωπίζει τώρα είναι βαθύτερο χάος και μια συνεχιζόμενη διαίρεση της χώρας».

Οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Λιβύη επηρεάζουν όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο. :Από την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι και μετά οι πολυάριθμες ομάδες οδήγησαν τη χώρα στο απόλυτο χάος με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή πολλών πολιτών προς την Ευρώπη αλλά και την μετατροπή των κωμοπόλεων της επαρχίας σε εστίες ισλαμιστών εξτρεμιστών. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στη χώρα επιτρέπει σε χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική να μεταβιβάζονται σε παράνομα πλοία προς μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη ενώ το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο αποτελεί μόνιμο σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ των ομάδων που αποβλέπουν στην εξουσία και στην κατοχή του μαύρου χρυσού της χώρας.

ΦΩΤΟ: EPA/SABRI ELMHEDWI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.