Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή ο υπουργός μεταφορών της Σιγκαπούρης: πλήρωσε το...

Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή ο υπουργός μεταφορών της Σιγκαπούρης: πλήρωσε το κόστος της φιλελευθεροποίησης

89
Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή ο υπουργός μεταφορών της Σιγκαπούρης: πλήρωσε το κόστος της φιλελευθεροποίησης

Ο υπουργός μεταφορών της Σιγκαπούρης Lui Tuck Yew ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας και να μην συμμετέχει στις προσεχείς εθνικές εκλογές της χώρας. Ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος διατελούσε και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Στα 4 χρόνια της θητεία του προώθησε την λιλιπούτεια νήσο σε διεθνή μητρόπολη της ναυτιλίας ακολουθώντας φιλελεύθερες πολιτικές που μείωναν τον κρατικό παρεμβατισμό ενώ καθιστούσαν τη νήσο φορολογικό παράδεισο για διαχειρίστριες και πλοιοκτήτριες εταιρείες. ¨Ένθερμος υποστηρικτής των ιδιωτικών επενδύσεων σε όλους τους κλάδους των μεταφορών ο υπουργός’ πλήρωσε’ το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο υπουργός έλαβε το ρίσκο της ‘ελευθεροποίησης’ της αγοράς σε όλους τους κλάδους των μαζικών μεταφορών της χώρας του λαμβάνοντας τη δυσφορία από πολίτες που δυσανασχετούσαν τόσο για την αύξηση των κομίστρων όσο και για τους έντονους ψιθύρους που αφορούσαν θέματα διαφθοράς και ολογοπωλιακών πρακτικών στα λιμάνια και στις χερσαίες μεταφορές της πόλης- κράτους.

Ο υπουργός είχε διατελέσει αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και φημιζόταν για την αυστηρή πειθαρχία αλλά και το δυναμισμό του ενώ ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο που ελάχιστοι πολιτικοί επιθυμούσαν να παραλάβουν από τον πρωθυπουργό. Τα θέματα δημοσιών μεταφορών της Σιγκαπούρης αλλά και η θέση της νήσου στο διεθνή χάρτη της ναυτιλιακής και αεροπορικής σκηνής απαιτούσαν όχι μόνο αυξημένα κρατικά κονδύλια αλλά και λεπτούς χειρισμούς. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή πρακτορεία τα αυξανόμενα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς της νήσου και η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο λαθρεμπόριο και στην πειρατεία στις γύρω περιοχές κόστισαν ακριβά στο πολιτικό μέλλον του ριψοκίνδυνου πολιτικού.

ΦΩΤΟ: EPA/STEPHEN MORRISON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.