O IMO θα θεσπίσει Ιδιαίτερα Ευαίσθητες Θαλάσσιες Περιοχές στον Ειρηνικό

O IMO θα θεσπίσει Ιδιαίτερα Ευαίσθητες Θαλάσσιες Περιοχές στον Ειρηνικό

413
O IMO θα θεσπίσει Ιδιαίτερα Ευαίσθητες Θαλάσσιες Περιοχές στον Ειρηνικό

Ο ΙΜΟ διοργάνωσε από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου στην πόλη Νάντι, στα νησιά Φίτζι, ένα ειδικό workshop με κεντρικό θέμα την οριοθέτηση και θέσπιση Ιδιαίτερα Ευαίσθητων Θαλάσσιων Περιοχών, δηλαδή περιοχών ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος- Particularly Sensitive Sea Areas- στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι PSSAs είναι γεωγραφικές περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική και κατ΄ επέκταση οικονομική σημασία και έχουν οριστεί ως προστατευόμενες με περιορισμένη ή και εξολοκλήρου απαγορευμένη δραστηριότητα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, (επομένως αποφεύγεται ή απαγορεύεται ή διέλευση των πλοίων μέσα από αυτές)
Ειδικότερα, στην διημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα περισσότερα κράτη των νήσων του Ειρηνικού Ωκεανού, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 5 θαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως PSSAs στο άμεσο μέλλον. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην Παπούα Νέα Γουϊνέα, στα Νησιά Κουκ, στα Νησιά Φίτζι, και στη νήσο Κιριμπάτι.
Παρότι δεν καθιερώθηκε κάποια περιοχή ως PSSA σε αυτήν τη διπλωματική συνάντηση, αναμένεται σύντομα η υποβολή επίσημων προτάσεων για τις παραπάνω περιοχές.
Σύμφωνα με τον IMO, η εγκαθίδρυση των PSSA στον Ειρηνικό Ωκεανό θα βοηθήσει σημαντικά στη διασφάλιση του φυσικού πλούτου του Ειρηνικού Ωκεανού, ενός οικοσυστήματος που διαθέτει μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, μοναδική παγκοσμίως.

Φωτο ΑΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.