Μηδενική ανοχή στη δια θαλάσσης παράνομη μετανάστευση εφαρμόζει η Αυστραλία

Μηδενική ανοχή στη δια θαλάσσης παράνομη μετανάστευση εφαρμόζει η Αυστραλία

707
Μηδενική ανοχή στη δια θαλάσσης παράνομη μετανάστευση εφαρμόζει η Αυστραλία

O υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η Αυστραλία έχει αρνηθεί σε πάνω από 600 αλλοδαπούς- αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία των συνόρων που ανακοίνωσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Ο υπουργός Peter Dutton ανέφερε ότι από το Δεκέμβριο του 2013, όταν εγκαινιάστηκε η επιχείρηση Sovereign Borders, 23 σκάφη με 633 επιβαίνοντες αναχαιτίστηκαν από την αυστραλιανή ακτοφυλακή και απαγορεύτηκε η πρόσβασή τους στις ακτές της Αυστραλίας.
«Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι στο πλαίσιο Sovereign Borders – δεν έχει υπάρξει καμία επιτυχημένη επιχείρηση ανθρώπινου λαθρεμπορίου εδώ και 12 μήνες – και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος ανέφερε ότι έχουν υπάρξει σημαντικές δράσεις για την εύρεση και δίωξη των εγκληματιών που συντονίζουν και διενεργούν τις παράνομες μεταφορές δια θαλάσσης.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abbott εξελέγη το 2013, μετά τη δέσμευση να «σταματήσει τις βάρκες» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ εγκαινίασε την επιχείρηση Sovereign Borders λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή της.
Η Αυστραλία έχει επίσης θεσπίσει «υπεράκτια» κέντρα κράτησης στις γειτονικές νήσους Ναούρου και Παπούα-Νέα Γουινέα όπου κρατούνται και εξακριβώνονται τα στοιχεία των αιτούντων άσυλου που καταφθάνουν παρανόμως από τη θάλασσα σε πλοία. Η συγκεκριμένη πολιτική θεωρείται αμφιλεγόμενη και στιγματίζεται από διεθνείς ΜΚΟ.

Φωτο ΑΠΕ- EPA/BARBARA WALTON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.