Ανοίγουν τα λιμάνια της Λιβύης; Πράσινο φως από το ΔΝΤ και την...

Ανοίγουν τα λιμάνια της Λιβύης; Πράσινο φως από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση του Τομπρούκ

106
Ανοίγουν τα λιμάνια της Λιβύης; Πράσινο φως από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση του Τομπρούκ

O νέος πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης ( NOC) με έδρα το Τομπρούκ, μετά τον επίσημο διορισμό του, δήλωσε ότι σκοπεύει να άρει σχετικά άμεσα την κατάσταση ‘τη ανωτέρας βίας’ στο λιμάνι Ρας Λανούφ και στους τερματικούς σταθμοί πετρελαίου της Sidra αλλά και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου .
Οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου στις παραπάνω περιοχές είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Τομπρούκ. Η αναγνωρισμένη αλλά εκτοπισμένη από την Τρίπολη κυβέρνηση εξασφάλισε μια σημαντική τραπεζική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα που την αναγνωρίζει ως νόμιμο και αποκλειστικό διαχειριστή της παραγωγής και εμπορίας του πετρελαίου της χώρας.
Το πράσινο φως του ΔΝΤ έχει ως αποτέλεσμα την απλούστευση των νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται για την εμπορία και διακίνηση του μαύρου χρυσού της Λιβύης με διεθνείς εταιρείες και εξαγωγείς.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό ότι συγκεκριμένοι τερματικοί σταθμοί θα ανοίξουν σύντομα και τα λιμάνια να υποδεχθούν δεξαμενόπλοια για διεθνείς πλεύσεις και ναυλώσεις. Σήμερα η εταιρεία NOC ( Τομπρούκ ) ήδη εξετάζει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.
Στο ίδιο διάστημα, αντάρτες ισλαμιστές έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο στην πόλη και το λιμάνι της Sidra όσο και στη Βεγγάζη όπου η κατάσταση είναι ακόμα επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Φωτο: EPA STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.