Η Ρωσία φιλοδοξεί να κατασκευάζει εφεξής 85 εμπορικά πλοία το χρόνο

Η Ρωσία φιλοδοξεί να κατασκευάζει εφεξής 85 εμπορικά πλοία το χρόνο

212
Η Ρωσία φιλοδοξεί να κατασκευάζει εφεξής 85 εμπορικά πλοία το χρόνο

Η Ρωσία θα κατασκευάσει περισσότερα από 1.200 πλοία, μέχρι το 2030, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος για τη ναυπηγική βιομηχανία και τις θαλάσσιες τεχνολογίες στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, Maxim Kochetkov
Σε αποκλειστική συνέντευξη του Ρώσου αξιωματούχου προς το πρακτορείο TASS αναλύθηκε το πρόγραμμα του Κρεμλίνου που φιλοδοξεί να κατασκευάσει 260 φορτηγά πλοία (μικρής και μεγάλης χωρητικότητας) και 15 κρουαζιερόπλοια. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από το 2015 μέχρι το 2030 και το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται σε περίπου $ 91 δισεκατομμύρια. “Ελπίζουμε να προσελκύσουμε τους εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για την κατασκευή νέων πλοίων σε ρωσικά ναυπηγεία, με στόχο την ανανέωση των στόλων τους και την αύξηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Kochetkov.
Η νέα ναυπηγική μονάδα Zvezda στην Άπω Ανατολή, που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή, θα είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Μόσχας και θα έχει την ικανότητα για την κατασκευή πλοίων μεγάλης χωρητικότητας και  υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων και παγοθραυστικών.
Η μεγάλη βέβαια δυσκολία στη ρωσική ναυτιλιακή σκηνή είναι ο στόλος στις ενδοποτάμιες μεταφορές. Ο κ. Kochetkov παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα ποταμόπλια είναι 36 ετών και το 94,2% του συνόλου χτίστηκε πριν 20 ή περισσότερα χρόνια. Το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, είναι το υψηλό κόστος της κατασκευής των πλοίων στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές αφού ένα νεότευκτο μπορεί να κοστίσει μέχρι και $ 9,100,000 ενώ είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για μια τέτοια αγορά.
Αν και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επεσήμανε μια σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί για την ενίσχυση της κατασκευής των πλοίων αυτού του τύπου, η συγκεκριμένη αγορά αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που την βραχυκυκλώνουν από την ανανέωση του στόλου της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.