Τουρκία: Τρομοκρατικό σαμποτάζ στο δίκτυο ενεργειακών πόρων

Τουρκία: Τρομοκρατικό σαμποτάζ στο δίκτυο ενεργειακών πόρων

49
Τουρκία: Τρομοκρατικό σαμποτάζ στο δίκτυο ενεργειακών πόρων

Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας και φυσικών πόρων, κ. Tanker Yildiz, την Τετάρτη ο αγωγός πετρελαίου Kirkux-Cehan δέχθηκε βομβιστική επίθεση 18 χιλιόμετρα από την πόλη Cizre, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η παραπάνω επίθεση δεν είναι η πρώτη, καθώς πρόσφατα η Τουρκία έχει δεχτεί πληθώρα τρομοκρατικών επιθέσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση της Τρίτης στο αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Όπως αναφέρει ο κ. Yildiz, η Τουρκία έχει προετοιμαστεί καταλλήλως και οι επιθέσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις στην προσφορά και ζήτηση αλλά καο στη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της χώρας.

Ενδεικτικά, ο αγωγός Kirkuk-Ceyhan, χωρητικότητας 1.6 εκατομμυρίων βαρελιών, μπορεί να μεταφέρει 400,000 βαρέλια καθημερινά, αλλά λόγω των επιθέσεων που διαταράσσουν την λειτουργία του, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 300,000 βαρέλια.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν ως σκοπό την αποδυνάμωση του κομβικού πλέον ρόλου της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη.

Photo: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.