ΗΠΑ: Πρωτοπορεί παγκοσμίως με νέο εγχείρημα υδρογόνου

ΗΠΑ: Πρωτοπορεί παγκοσμίως με νέο εγχείρημα υδρογόνου

189
ΗΠΑ: Πρωτοπορεί παγκοσμίως με νέο εγχείρημα υδρογόνου

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η αμερικανική Sandia National Laboratories καθώς και ο στόλος του San Francisco’s Red and White Fleet, ήρθαν σε σύμπραξη για τη δημιουργία του SF-Breece, ενός νέου, υψηλής ταχύτητας πορθμείου κινούμενο με υδρογόνο. Το έργο συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης ανεφοδιασμού υδρογόνου στον κόσμο, η οποία θα εξυπηρετεί πλοία αλλά και τετράτροχα οχήματα.
Το παραπάνω εγχείρημα παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις συμβατικές μηχανές των περισσότερων πορθμείων, καθώς οι κυψέλες (καυσίμου) υδρογόνου έχουν μηδενικές εκπομπές, μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, μειωμένη ηχορύπανση ενώ δεν υπάρχει και ο κίνδυνος διαρροής πετρελαίου στο περιβάλλον. Συγχρόνως, η ποιότητα του νερού και της ατμόσφαιρας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά με την πλήρη αντικατάσταση των ντιζελομηχανών από κυψέλες υδρογόνου.

Πέρα από ιδιωτικούς φορείς, η διεύθυνση ναυτιλιακών μεταφορών (MARAD) εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την παραπάνω πρωτοβουλία με τη διοργάνωση μίας έρευνας που εξετάζει τις τεχνικές, νομικές αλλά και οικονομικές πτυχές του εγχειρήματος, για την πιθανή αξιοποίηση του σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, εμπλέκονται διάφοροι φορείς, όπως o ABS, η αμερικανική ακτοφυλακή ακόμα και ναυπηγοί, για τη δημιουργία ενός νέου πλοίου. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η Catherine Dunwoody, πρόεδρος του προγράμματος για τις κυψέλες καυσίμου στο CARB (California Air Resources Board), θεωρεί πως αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για την ανάδειξη του υδρογόνου ως μία από τις καλύτερες λύσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τη βιομηχανία των μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.