Η Μέση Ανατολή φλέγεται: βασικές πληροφορίες για ναυτιλλoμένους

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: βασικές πληροφορίες για ναυτιλλoμένους

290
Η Μέση Ανατολή φλέγεται: βασικές πληροφορίες για ναυτιλλoμένους

Καθημερινά πλέον είναι τα δημοσιεύματα και οι ανακοινώσεις στον Τύπο για την κατάσταση στα παραθαλάσσια κράτη με σημαντικό ναυτιλιακό ενδιαφέρον στη Μέση Ανατολή:
Λιβύη
Η επίσημη κυβέρνηση στο Τομπρούκ έχει καταλάβει την πόλη Derna και τώρα προσπαθεί να καταλάβει τη Βεγγάζη από τις ομάδες των Ισλαμιστών. Το λιμάνι της Βεγγάζης παραμένει κλειστό.
Η National Oil Corporation (NOC) ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί έως σήμερα αφοί οι αιφνίδιες αλλά συχνές διακοπές ρεύματος σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στέκονται διαρκές εμπόδιο στη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης. Επιπλέον οι συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στις κύριες πετρελαιοπηγές, συμβάλλουν στη διακοπή της παραγωγής και μεταφοράς προς τα βόρεια τμήματα της χώρας του παραγόμενου πετρελαίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ/ ITF), δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναγνωρίζει πλέον ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας μόνο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Τομπρούκ, τερματίζοντας έτσι τους δεσμούς με τον επικεφαλής «αντίπαλο» στην Τρίπολη. Αυτή η πολιτική απόφαση σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συνομιλεί και δεν συναλλάσσεται πλέον με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης στην Τρίπολη, η οποία μέχρι τώρα είχε τον έλεγχο των εσόδων από το πετρέλαιο της Λιβύης. και επιτρέπει πλέον μόνο στην κυβέρνηση στο Τομπρούκ να εξασφαλίσει τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου.
Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Τομπρούκ και οι δυνάμεις της ελέγχουν την πλειοψηφία των κοιτασμάτων πετρελαίου και των κεντρικών λιμένων της χώρας, οπότε ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και να ανοίξουν τα λιμάνια για διεθνείς πλόες.
Μπαχρέιν
Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά σε βομβιστική επίθεση στο σιιτικό Sitra ,νότια της πρωτεύουσας Μανάμα , όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας την Τρίτη 28 Ιουλίου. Η βασιλική αυλή της χώρας αλλά και ο Εμίρης του Άμπου Ντάμπι και εκπρόσωπος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ανησυχούν για την κλιμακωμένη ένταση στο μικρό νησί του αραβικού κόλπου αλλά και την ανάμειξη της Τεχεράνης στα εσωτερικά της χώρας. Το λιλιπούτειο κράτος (σημαντικό τραπεζικό, επιχειρημαιτκό και εμπορικό κέντρο για τη Μέση Ανατολή) είναι φιλικά προσκείμενο προς τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των σουνιτών και σιιτών κατοίκων που προκαλούν τον εκνευρισμό και την αγωνία στα γειτονικά κράτη.
Υεμένη
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών κηρύχθηκε μεν την Κυριακή 23 Ιουλίου προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σίτισης. Όμως πηγές αναφέρουν ότι οι δύο αντικρουόμενες ομάδες δεν έχουν τηρήσει τη συμφωνία και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Η πρόσβαση στο λιμάνι του Άντεν και στα παρακείμενα χωρικά ύδατα ελέγχεται από τα πολεμικά πλοία της Σαουδικής Αραβίας. Στο λιμάνι, η δραστηριότητα περιορίζεται για τα σκάφη της επισιτιστικής βοήθειας και των αποστολών τους. Παρά τις έντονες επιθέσεις οι υποδομές φαίνονται να βρίσκονται ακόμα σε ικανοποιητική κατάσταση. Μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές πετρελαίου έχει καταστραφεί από βόμβα ή πυραυλική επίθεση ενώ οι προβλήτες και οι παρακείμενοι δρόμοι είναι γεμάτοι με κατεστραμμένα και καμένα αυτοκίνητα. Οι προβλήτες αυτή τη βδομάδα επιτηρούνται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και Σαουδάραβες συμμάχους.
Αίγυπτος
Η κυβέρνηση του Καίρου επέκτεινε εκ νέου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χερσόνησο του Σινά, απαγορεύοντας την κυκλοφορία στους κατοίκους στα Βόρεια της χερσονήσου από τις 7μμ έως τις 6πμ. Ο στρατός ελέγχει την περιοχή όπου δυνάμεις προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος εξαπολύουν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις και κομβικά σημεία μεταφορών. Στο Κάιρο οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να ανατρέψουν εξτρεμιστικές επιθέσεις και τρομοκρατικά χτυπήματα με καθημερινές συλλήψεις και προσαγωγές που ενίοτε καταλήγουν σε ανθρωποκτονίες.
1209112
Φωτο: EPA, PETER DE VOECHT
libya_airattack_result4

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.