Η Ουκρανία (ανα)ζητά νέες θαλάσσιες οδούς προς και από τη Βαλτική

Η Ουκρανία (ανα)ζητά νέες θαλάσσιες οδούς προς και από τη Βαλτική

53
Η Ουκρανία (ανα)ζητά νέες θαλάσσιες οδούς προς και από τη Βαλτική

Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από τη γειτονική  Λευκορωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κράτη της Βαλτικής προς την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μέρος του προσφάτως υπογραφέντος πρωτοκόλλου των δύο χωρών σχετικά με το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία .

Ο συγκεκριμένος αγωγός θα έχει ως αφετηρία το λιμάνι της- Κλαϊπέντα αν και αξιωματούχοι και των δύο χωρών παραδέχονται τις διπλωματικές και τεχνικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση του έργου , καθώς οι αγωγοί και η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Λευκορωσία εξαρτώνται και ανήκουν από τη ρωσική Gazprom . Οι φιλικές σχέσεις του Μινσκ με το Κίεβο μπορεί να επιτρέψουν την ευόδωση του φιλόδοξου εγχειρήματος που θα ανοίξει νέες θαλάσσιες οδούς στη Βαλτική και στις Βόρειες Θάλασσες και θα ανακουφίσει σημαντικά τη συμφόρηση των Δαρδανελίων και της κίνησης στη Μαύρη Θάλασσα. Η απόφαση της Λευκορωσίας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική αν και οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία είναι στενές και ακλόνητες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.