Φιλιππίνες: Κίνδυνος από υγροποίηση φορτίων από το Suringao και το Dinagat

Φιλιππίνες: Κίνδυνος από υγροποίηση φορτίων από το Suringao και το Dinagat

490
Φιλιππίνες: Κίνδυνος από υγροποίηση φορτίων από το Suringao και το Dinagat

Με αφορμή την πρόσφατη εγκατάλειψη πλοίου, λόγω υπερβολικής κλίσης που αποκτήθηκε λόγω της υγροποίησης φορτίου νικελίου (nickel ore), το Gard P&I club εξέδωσε τις παρακάτω προτάσεις:

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε φορτία του πλοίου που προέρχονται από το Σουριγκάο και από το Dinagat, καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά υγροποίησης του παραπάνω φορτίου που προέρχονται από αυτόν τον λιμένα.

Ειδικότερα, το Νικέλιο θεωρείται από τον κώδικα IMSBC ως φορτίου κλάσης Α’, δηλαδή ότι υπάρχει η δυνατότητα υγροποίησης και για αυτόν τον λόγο απαιτεί από τον φορτωτή να παρέχει ειδικά πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν πως κάτω από ένα όριο υγρασίας (TML), δεν πρόκειται να υγροποιηθεί και μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια. Δυστυχώς, υπάρχει πληθώρα αναφορών σε Φιλιππίνες και παλαιότερα σε Ινδονησία (πριν το εμπάργκο) για ανακριβείς πιστοποιήσεις, με καταστροφικές συνέπειές

Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στο γεγονός ότι ενώ τα δείγματα φορτίου μπορούν να δείχνουν σχετικά “στεγνά”, και συγχρόνως να περάσουν το can test (λόγω του μεγάλου ποσοστού πηλού που διαθέτουν), ο κώδικας IMSBC αναφέρει ξεκάθαρα πως τα παραπάνω δεν διασφαλίζουν ότι η υγρασία του φορτίου θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η περίπτωση της υγροποίησης παραμένει ως πιθανό σενάριο.

Μια πρακτική μέθοδος, ανεπίσημα, είναι η ρίψη ενός δείγματος φορτίου από ύψος. Εάν το φορτίο συμπεριφερθεί σαν νερό, δηλαδή διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις σε ρευστή μορφή, τότε το φορτίο περιέχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας. Επιπρόσθετα ειδικοί συμβουλεύουν, προς αποφυγή υγροποίησης, το φορτίο δεν θα πρέπει να ρίπτεται από σημαντικό ύψος αλλά να τοποθετείται προσεκτικά μέσα στο αμπάρι.

Σε κάθε περίπτωση, σε λιμένες με ιστορικό “αναξιόπιστων” φορτίων, το Club συμβουλεύει την πρόσληψη ανεξάρτητων επιθεωρητών προς αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πλου..

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.