Στενότεροι οι δεσμοί Ιράν – Ινδίας: Νέα τάξη πραγμάτων στην Ασία

Στενότεροι οι δεσμοί Ιράν – Ινδίας: Νέα τάξη πραγμάτων στην Ασία

73
Στενότεροι οι δεσμοί Ιράν – Ινδίας: Νέα τάξη πραγμάτων στην Ασία

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ινδίας Narendra Modi με θέμα τη στενότερη εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία Ινδίας και Ιράν, έθεσε την πρόταση για τη δημιουργία ενός στρατηγικού λιμένα στον Περσικό Κόλπο, αξίας $8 δις. δολαρίων, που θα αποτελέσει ένα νέο και σταθερό κόμβο μεταφορών αλλά και επικοινωνίας της Ινδίας με τα χερσαία κράτη της κεντρικής Ασίας.
Η συνεργασία Ινδίας – Ιράν δεν είναι πρωτόγνωρη, στην προσπάθεια της Ινδίας να «παραγκωνίσει» το αντίπαλο Πακιστάν, και συγχρόνως να δημιουργήσει σταθερούς και ακλόνητους εμπορικούς διαδρόμους με το συμμαχικό Αφγανιστάν όπου ινδικές επιχειρήσεις και προϊόντα κινούνται με εξαιρετικά αυξητικούς ρυθμούς. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα υπογράφτηκε συμφωνία αξίας $85.000.000 μεταξύ των 2 κρατών για την ενοικίαση δύο ντόκων του λιμένα του Chabahar ενώ με τη νέα πρόταση είναι δυνατή η δημιουργία νέων τερματικών σταθμών καθώς και σιδηροδρομικών συνδέσεων στο υπόλοιπο Ιράν.

Η συμφωνία του Μαΐου δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί με την ταχύτητα που επιθυμεί το Δελχί, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της Τεχεράνης ως προς τις επεκτατικές διαθέσεις των Ινδών διπλωματών και επιχειρηματιών στην περιοχή, ειδικά σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων όπως πλέον διαμορφώνονται μετά την πρόσφατη άρση των κυρώσεων.

Ειδικότερα, οι δυο χώρες έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις, παρά τις κυρώσεις που είχε υποστεί το Ιράν από τη διεθνή κοινότητα, ενώ η μερική άρση τους μετά από την συμφωνία της περασμένης Τρίτης ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των 2 κρατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.