Οι επιπτώσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία από τις αρχές του χρόνου...

Οι επιπτώσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία από τις αρχές του χρόνου και τα Capital Controls

81
Οι επιπτώσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία από τις αρχές του χρόνου και τα Capital Controls

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Σε κατάσταση «χαρμολύπης» ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων το οποίο εστιάζεται επί το πλείστον σε επίπονες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα που θα δημοσιοποιηθεί η παρούσα ανασκόπηση, θα ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο που αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να μείνουν στα λόγια αλλά να εφαρμοστούν και στην πράξη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Μετά το καλοκαίρι. όπως όλα προμηνύουν, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και εικάζουμε ότι η έννοια Grexit θα είναι συνέχεια στο τραπέζι, έστω και μόνο σαν μοχλός πίεσης.

Από καθαρά οικονομικής ανάλυσης και πραγματικής οικονομίας κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε τις επιπτώσεις που βίωσε η Ελληνική οικονομία από τις αρχές του χρόνου όπως και το διάστημα των 20 ημερών που υπήρξε το Bank Holiday και τα Capital Controls.

Στα τέλη του 2014 η Κομισιόν έδινε ανάπτυξη 2,5% για το 2015 ενώ τώρα κάνει λόγο για -4% ύφεση δηλαδή απώλεια € 11 δισ. στο ΑΕΠ.  Στα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν μείωσε την ανάπτυξη στο 0,5% αλλά μετά το κλείσιμο των τραπεζών αναθεώρησε στο -4% το οποίο σημαίνει ότι μόνο από το κλείσιμο των τραπεζών το ΑΕΠ θα είναι κατά € 8 δισ. λιγότερο, από το σύνολο των € 11 δισ. από τις αρχές του έτους.

Στις 2 Ιουλίου το ΔΝΤ έκανε λόγο για δάνειο € 59 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2018 ενώ τώρα το δάνειο έφτασε τα  € 85 δισ. έως τον Ιούλιο του 2018, αύξηση € 26 δισ.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ, πριν το δημοψήφισμα είχε αυξήσει την εκτίμηση του για το χρέος στο 169,7% του ΑΕΠ το 2017, ενώ πρόσφατα την αναθεώρησε στο 200%.

Παράλληλα το τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν δραματικά οι καταθέσεις, περίπου € 45 δισ. ενώ ραγδαία μείωση παρουσίασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τη στιγμή που αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και μειώθηκε δραματικά η ρευστότητα των φορέων του Δημοσίου.

Εν ολίγοις, αναφερόμενοι στην έννοια που πολλάκις έχουμε χρησιμοποιήσει, «EconoPolitics», αποδεικνύεται ότι καλή και αναγκαία η πολιτική αλλά η οικονομία είναι αδυσώπητη τόσο σε θέματα χρόνου όσο και μεγεθών!!!

Η πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ προβλέπει ελαφρά υψηλότερο πληθωρισμό και μειωμένη ανεργία.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,2%, στο 1,3% το 2016 και στο 1,6% το 2017.  Για το ρυθμό ανάπτυξης εκτιμά 1,4% φέτος και 1,8% για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ για την ανεργία προβλέπει 11% φέτος, 10,5% το 2016 και 10% το 2017.

Ο αντιπρόεδρος της FED, Stanley Fischer, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ξεκινήσει όταν θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και όταν ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί προς τον στόχο του 2%. Ο ίδιος τόνισε ότι η FED θα μπορούσε να υιοθετήσει μία πιο αργή προσέγγιση εάν η Αμερικανική οικονομία επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως την ασθενέστερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Η BNP Paribas, εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι μόνο περιορισμένη μετάδοση αναμένεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη σε περίπτωση ενός Grexit, η Ελληνική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει τη FED σε αναβολή της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το Δεκέμβριο από το Σεπτέμβριο που αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια σημαντική μόλυνση για την Παγκόσμια οικονομία μειώνοντας μόνο κατά 0,2% την ανάπτυξη το 2015 στο 3,3% και διατηρώντας τη σταθερή για το 2016 στο 3,8%.  Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψη του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μολονότι η Ελλάδα έχει βρεθεί πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.