Βύθιση πλοίου από Λιβυκά μαχητικά: έκρυθμη κατάσταση στον κόλπο της Σύρτης

Βύθιση πλοίου από Λιβυκά μαχητικά: έκρυθμη κατάσταση στον κόλπο της Σύρτης

438
Βύθιση πλοίου από Λιβυκά μαχητικά: έκρυθμη κατάσταση στον κόλπο της Σύρτης

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την Κυριακή 19 Ιουλίου, λιβυκά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν δύο μικρής χωρητικότητας εμπορικά πλοία, έξω από το λιμένα της Βεγγάζης. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν, η βύθιση του ενός από τα 2 πλοία. Άγνωστα και αδιευκρίνιστα παραμένουν τα στοιχεία των πλοίων αλλά και των ναυτικών που επέβαιναν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της λιβυκής αεροπορίας, Nasser al-Hassi, τα πλοία μετέφεραν μαχητές, όπλα και πυρομαχικά, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση των τρομοκρατών στην ανατολική περιοχή.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς η κρατική πετρελαϊκή NOC, το κεντρικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της οποίας ελέγχεται από τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, κατηγορεί την αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο Τομπρούκ για τη βύθιση 3 πετρελαιοφόρων τις τελευταίες εβδομάδες. Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε όλες τις επιθέσεις από πολεμικά της αεροσκάφη υπήρχαν “υποψίες” μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών προς τους αντάρτες της χώρας. Δυστυχώς, οι επιθέσεις από αέρος αποτελούν συχνό φαινόμενο για τις 2 αντίπαλες κυβερνήσεις τις Λιβύης, ενώ χερσαίες επιθέσεις γίνονται και από τις πολυάριθμες φυλές ανταρτών, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τόσο τις πετρελαιοπηγές όσο και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.