Η Κροατία επιδιώκει καίριο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων

Η Κροατία επιδιώκει καίριο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων

80
Η Κροατία επιδιώκει καίριο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων

Έκπληξη προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης του Ζάγκρεμπ που ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει την τέταρτη Βαλκανική Σύνοδος Κορυφής με θέμα το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο Oil & Gas η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Η Σύνοδος, είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αθήνα, αλλά αναβλήθηκε προφανώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Η Σύνοδος θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των βαλκανικών κρατών και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας, του υπουργείου Οικονομίας του Μαυροβουνίου και του υπουργείου Ενέργειας, Μεταλλείων και Βιομηχανίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας της Κροατίας Alen Leveric ανέφερε ότι η Κροατία επιθυμεί να προωθήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα αφορά την ανίχνευση και την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας στην περιοχή και ειδικότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση παραχώρησε άδειες για εξερεύνηση κοιτασμάτων και ενδεχόμενες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική θάλασσα. Επίσης τον Ιούνιο του ίδιου έτους η κυβέρνηση ανέθεσε σε τρεις εταιρίες την εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα του ποταμού Ντράβα της Κροατίας αλλά και στα ανατολικά της χώρας. Η Κροατία φαίνεται με τις παραπάνω ενέργειες ότι προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας που πιθανώς να διαθέτει και προσβλέπει σε συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες και με όμορες κυβερνήσεις προκειμένου να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων.

Φωτο: EPA/MAURITZ ANTIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.