Σουέζ: Τα απαραίτητα σχετικά με την μεταφορά όπλων

Σουέζ: Τα απαραίτητα σχετικά με την μεταφορά όπλων

302
Σουέζ: Τα απαραίτητα σχετικά με την μεταφορά όπλων

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Japan P&I club, η λιμενική αρχή του καναλιού του Σουέζ (SCA) εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με την κατοχή όπλων κατά τον διάπλου του καναλιού.

Αναλυτικότερα, η λιμενική αρχή απαιτεί από τους πλοιάρχους των πλοίων που θα χρησιμοποιήσουν το κανάλι του Σουέζ, να συντάσσουν υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι πάνω στο πλοίο δεν υπάρχουν όπλα. Τη δήλωση  οφείλουν να την παραδώσουν στις αρχές του λιμένος μέσω του πράκτορα του πλοίου. Ο παραπάνω κανονισμός έχει έρθει σε ισχύ από τις 8 Ιουλίου 2015, και ουσιαστικά απαγορεύει στα πλοία που διασχίζουν το κανάλι του Σουέζ να μεταφέρουν όπλα, κυρίως εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή του Σινά και την ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όσα πλοία θα χρησιμοποιήσουν την Νότια είσοδο του καναλιού, ταξιδεύοντας προς Μεσογείο οφείλουν να ειδοποιήσουν μέσω του πράκτορα του πλοίου τη ναυτική βάση Safaga (η οποία βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα) 72 ώρες πριν τον διάπλου και να παραδώσουν τα όπλα τους εκεί μέχρι να τα παραλάβουν στην επόμενη διέλευση προς την Ερυθρά θάλασσα. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριθο για τη φύλαξη και την αποθήκευση του οπλισμού με την προϋπόθεση ότι εξοφλούνται έγκυρα όλα τα απαραίτητα τέλη. Αντίστοιχα, τα πλοία που θα εισέλθουν στο κανάλι από την Βόρεια είσοδο (Πόρτ Σάιντ), θα παραδώσουν τα όπλα τους πριν τον διάπλου του καναλιού στο αγκυροβόλιο του Πόρτ Σάιντ και μπορούν να  τα παραλάβουν στο τέλος του καναλιού, στο Σουέζ.  Η μεταφορά των όπλων θα γίνεται από τους εκπροσώπους των πρακτόρων με συνοδεία εξειδικευμένων δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου.

φωτο: ΑΠΕ-EPA/AMEL PAIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.