Συμφωνία για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Συμφωνία για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

96
Συμφωνία για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πως επιτεύχθηκε συμφωνία στις συνομιλίες των έξι μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ιράν και οι έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία) έφθασαν σε ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη συμφωνία ορίστηκε επίσης, ότι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα σταλούν στη χώρα για να επιβλέπουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι χωρίς πρώτα να κατατίθεται αίτημα για την πρόσβαση σε αυτές στο Ιράν.
Το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αλλά σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνει τις παρακάτω πρόνοιες:
• Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου
• Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου
• Ενίσχυση των επιθεωρήσεων
• Άρση των κυρώσεων
• Εμπάργκο επί των όπλων – πυραυλικό πρόγραμμα
«Η σκληρή δουλειά μας απέδωσε καρπούς και καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά», φέρεται να δήλωσε διπλωματική πηγή στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί και από άλλο αξιωματούχο του Ιράν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για εμποδίσει την πραγματοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
O πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε επίσης, ότι «το Ιράν πρόκειται να ακολουθήσει ένα βέβαιο μονοπάτι προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Πολλοί από τους περιορισμούς που υποτίθεται ότι θα το εμπόδιζαν από το να φθάσει εκεί θα αρθούν». «Το Ιράν θα κτυπήσει jackpot, μία χρυσοφόρα φλέβα μετρητών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να επιδιώκει την επιθετικότητα και τον τρόμο στην περιοχή και στον κόσμο. Είναι ένα κακό λάθος ιστορικών διαστάσεων», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου.
Σημειώνουμε ότι ως άμεσο επακόλουθο της συμφωνίας είναι και οι απώλειες άνω του ενός δολαρίου που κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

Λεζάντα φωτο: H Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Federica Mogherini με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Αυστριακή πρωτεύουσα.
Φωτο: EPA, HERBERT NEUBAUER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.