Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά τη βόμβα στο Κάϊρο

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά τη βόμβα στο Κάϊρο

219
Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά τη βόμβα στο Κάϊρο

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε έξω από το ιταλικό προξενείο στο Κάιρο το Σάββατο 11 Ιουλίου, σκοτώνοντας ένα Αιγύπτιο πολίτη, τραυματίζοντας οκτώ περαστικούς ενώ κατάστρεψε και τμήμα του ιστορικού κτηρίου.
Η βόμβα αποτελεί τη πιο σημαντική επίθεση σε αλλοδαπά συμφέροντα στην Αίγυπτο και φέρνει αντιμέτωπη την ΕΕ με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Την έκρηξη ανέλαβε ομάδα από το Ισλαμικό Κράτος, με μήνυμα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος η ομάδα των αναρτών είχε χρησιμοποιήσει 450 κιλά εκρηκτικών στην επίθεση, ενώ προειδοποίησε τους μουσουλμάνους να μένουν μακριά από τέτοιου είδους «φωλιές ασφαλείας» που είναι πλέον «νόμιμοι στόχοι» για τις επιθέσεις του. Σε μια άλλη επίθεση την ίδια μέρα στο όρος Σινά, ομάδες ανταρτών σκότωσαν έναν περαστικό και τραυμάτισαν 3 ακόμα πολίτες.
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει πλέον απειλές από πολυάριθμες ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων φιλικά προσκείμενων προς το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσφατα στο Όρος Σινά ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 στρατιώτες σε επίθεση ενώ αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας από διάφορους κλάδους των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου είχαν επισημάνει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ότι η επίθεση στο Σινά προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ακόμα πολιτών και στρατιωτών.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Matteo Renzi σε επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah Ελ-Σίσι μετά την επίθεση, δήλωσε ότι: «Εμείς δεν θα αφήσουμε την Αίγυπτο μόνη της. Η Ιταλία και η Αίγυπτος θα βρίσκονται πάντα μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αν και δεν είναι βέβαιο ότι στόχος της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν το Ιταλικό προξενείο, αλλά η κεντρική περιοχή του Καΐρου, οι ξένες διπλωματικές και επιχειρηματικές αντιπροσωπείες παραμένουν ανήσυχες για την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία τους σε αυτό το αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον.

Φωτο: EPA/ALAA QAMHAWY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.