Χάος στη Λιβυή, παρά το άνοιγμα του λιμένα Ρας Λανούφ

Χάος στη Λιβυή, παρά το άνοιγμα του λιμένα Ρας Λανούφ

189
Χάος στη Λιβυή, παρά το άνοιγμα του λιμένα  Ρας Λανούφ

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης διέταξε τα σώματα ασφαλείας της να προβούν σε κρατήσεις οποιουδήποτε δεξαμενόπλοιου το οποίο πλησιάζει το τερματικό σταθμό στο λιμένα Ρας Λανούφ χωρίς άδεια. Η οποιαδήποτε ενέργεια του πληρώματος θα θεωρείται παράνομη δραστηριότητα και θα διώκεται ως “πειρατική ” απόπειρα.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προέρχεται από την έκρυθμη κατάσταση που έχει προκληθεί από τις απόπειρες για παράνομο εμπόριο πετρελαίου που υποστηρίζει η ‘αντίπαλη’ και μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση και έχει οδηγήσει σε ένα αγώνα ελέγχου των ενεργειακών κοιτασμάτων και των εμπορίου τους, με κύριο στόχο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το National Oil Corporation (NOC) που εδρεύει στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ρας Λανούφ, που είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων.

Ο Σταθμός στο Ρας Λανούφ προστατεύεται σήμερα από μια πολεμική δύναμη της αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και δεν επιτρέπει ως σήμερα δεξαμενόπλοια να προσεγγίζουν το λιμάνι. Η άρση της απαγόρευσης κατάπλου σημαίνει ότι μόνο πλοία με άδεια θα επιτρέπονται να εισέρχονται στο λιμένα ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα συλλαμβάνεται το πλήρωμα και θα κρατείται το πλοίο.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο λειτουργεί στα ανατολικά της χώρας από το περασμένο έτος, ενώ μια ένοπλη ομάδα που ονομάζεται Αυγή της Λιβύης έχει συστήσει τη δική της κυβέρνηση στην Τρίπολη όπου και και ανέλαβε τον έλεγχο των υπουργείων της πρωτεύουσας.

Η Λιβύη βρίσκεται ακόμα σε απόλυτο χάος αφού οι αντάρτες που στράφηκαν πριν 4 χρόνια εναντίον του Καντάφι, σήμερα αντιπαλεύονται μεταξύ τους. Η βιομηχανία πετρελαίου της Λιβύης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και μεγάλες πετρελαιοπηγές καθώς και σημαντικά λιμάνια παραμένουν όχι μόνο κλειστά αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες ζώνες για οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.

Foto: ΑΠΕ- EPA/SABRI ELMHEDWI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.