«Take it or Leave it» μας είπαν οι Ευρωπαίοι, με εναλλακτική την...

«Take it or Leave it» μας είπαν οι Ευρωπαίοι, με εναλλακτική την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ

109
«Take it or Leave it» μας είπαν οι Ευρωπαίοι, με εναλλακτική την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ

Toυ Γ. Λογοθέτη, CFO Finace & Research George Moundreas Com. SA

Εν όψει της παρούσας ανασκόπησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναζητούσαμε απελπισμένα να εντοπίσουμε κάποιες διεθνείς εξελίξεις αλλά μάταια. Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες.
Το δημοψήφισμα τελείωσε και τώρα βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε τους τελευταίους 6 μήνες, την επίτευξη συμφωνίας, με τη μόνη ειδοποιό διαφορά ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ανύπαρκτα ή για να είμαστε ακριβείς είμαστε εκτός χρονικών ορίων καθώς βρισκόμαστε εκτός προγράμματος, υπό καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων. Έλεγχοι οι οποίοι αν δεν υπάρξουν κάποια θετικά μηνύματα ότι επίκειται συμφωνία ή τουλάχιστον σοβαρό προσχέδιο συμφωνίας, ενδεχομένως να γίνουν ακόμη πιο περιοριστικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα διατηρεί στάση αναμονής αναφορικά με τον ELA. Θέλοντας και μη, κοιτώντας τις διεθνείς αγορές και την αγορά συναλλάγματος, ιδιαίτερα την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου, αυτή την εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα αλλά και την προηγούμενη, διαφαίνεται ότι οι αγορές αντιδρούν σχετικά ψύχραιμα, έχοντας προεξοφλήσει έως κάποιο βαθμό ακόμα και τις αρνητικές εξελίξεις.
Τα τελευταία νέα είναι πως το «Take it or Leave it» το θέσανε οι Ευρωπαίοι, με την εναλλακτική να είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικά αυτό που θα λάβει η Ελλάδα είναι ένα ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας για τη μετάβαση της σε Εθνικό νόμισμα!!!!
Σύμφωνα με την Markit, στην Ευρωζώνη ή οικονομική ανάπτυξη έκλεισε σε υψηλό 4 ετών το 2ο τρίμηνο, με τον συνολικό PMI μεταποίησης και υπηρεσιών να ενισχύεται στις 54,2 μονάδες τον Ιούνιο από 53,6 τον προηγούμενο μήνα. Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών στην Γερμανία και σε υψηλά 12 και 46 μηνών σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα.
«Παρά την κλιμάκωση της Ελληνικής κρίσης το 2ο μισό του μήνα, ο τελικός PMI για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε λίγο πάνω από την αρχική εκτίμηση, ένδειξη ότι η αναταραχή μέχρι τώρα είχε μικρό ευδιάκριτο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Παράλληλα επισήμανε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό σε δημιουργία νέων θέσεων να σημειώνουν επίσης υψηλό 4 ετών τους τελευταίους 2 μήνες, ενώ ο συνδυασμός μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ και του χαμηλού πληθωρισμού φαίνεται να ενισχύει τις δαπάνες μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας την ανησυχία για Grexit.
Ο πρώην Πρόεδρος της FED, Ben Bernanke, σε ομιλία του στη Σεούλ, δήλωσε ότι οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα δεν θα πρέπει να ανησυχεί τις αγορές καθώς δεν υπάρχει ο κίνδυνος μιας απότομης προσγείωσης, τονίζοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα είναι απαραίτητη καθώς πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο ώστε να είναι πιο βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Χαρακτηριστικά επισήμανε πως η Κίνα εμφάνιζε ρυθμούς ανάπτυξης 10% το έτος, μέσω μεγάλων επενδύσεων κεφαλαίου σε εργοστάσια χαλυβουργίας και ούτω καθεξής και με σαφή μεγάλο εξαγωγικό προσανατολισμό. Συνεχίζοντας επισήμανε πως αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν είναι πλέον επιτυχημένη, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η οικονομία της Κίνας δεν θα γνωρίσει μία απότομη προσγείωση. Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων από τη FED, τόνισε ότι μία απόφαση της Τράπεζας προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρηθεί σαν θετικό σημάδι καθώς θα σημαίνει ότι η Αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή. Σχετικα με την ανεργία, ο δείκτης
υποχώρησε στο 5,3% το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008.
Την Παρασκευή 03 Ιουλίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 805 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1249 μονάδες με $ 9,120 την
ημέρα, BPI στις 908 μονάδες στα $ 7,235 την ημέρα, BSI στις 716 μονάδες στα $ 7,490 την ημέρα και BHSI στις 361 μονάδες, στα $ 5,331 την ημέρα.
Περί των 800 μονάδων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί ο δείκτης με την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών να την οφείλει κυρίως και όπως συνήθως, στα Capes.
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Andrea Bonetti

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.