Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Κανάλι του Σουέζ

Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Κανάλι του Σουέζ

59
Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Κανάλι του Σουέζ

Oι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 13 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την κατηγορία της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης στη διώρυγα του Σουέζ. Η τρομοκρατική επίθεση είχε ως στόχο να διαταράξει τις πολυάριθμες πλεύσεις που εκτελούνται καθημερινά και να προκαλέσει αναταραχή στην απρόσκοπτη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας.

Στα 13 μέλη που συνελήφθησαν περιλαμβάνεται και  ένας εργαζόμενος στο Κανάλι.

Οι εισαγγελείς διέταξαν την κράτηση των υπόπτων για 15 ημέρες ενώ ανακοίνωσαν ότι είχαν τοποθετηθεί βόμβες σε εγκαταστάσεις υγιεινής, ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε κοντινές παραλίες.

Σημειώνεται ότι 18.000 πλοία διαπλέουν ετησίως τη διώρυγα του Σουέζ, αριθμός που ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κλιμακώσει πρόσφατα τη ρητορική της εναντίον της Αδελφότητας, την οποία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση, μετά τη δολοφονία εισαγγελέα της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας εισέβαλαν σε ένα διαμέρισμα στο Κάιρο και σκότωσαν εννέα οπλισμένους άνδρες που πιθανώς ήταν μέλη της Αδελφότητας…

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια παν-ισλαμική Οργάνωση, η οποία έχει ένα ισχυρό δίκτυο στην Αίγυπτο. Αν και επίσημα η κυβέρνηση του Καΐρου την έχει κηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2014, υπάρχει μια αυξανόμενη κινητικότητα στις ομάδες που την αποτελούν.

Η Αδελφότητα ισχυρίζεται ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τους αγώνες της με  ειρηνικό ακτιβισμό.

Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ,  Khaled Elfiqi

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.