Ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας: Γιατί αμέτοχη και σιωπηλή την...

Ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας: Γιατί αμέτοχη και σιωπηλή την κρίσιμη τούτη ώρα;

1767
Ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας: Γιατί αμέτοχη και σιωπηλή την κρίσιμη τούτη ώρα;

Aξιότιμε κύριε υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου,

Πριν λίγους μήνες, ειδικά πριν την εκλογή σας, θεωρούσατε υποχρέωση σας να προστατεύσετε και να υποστηρίξετε την ανέλιξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της ελληνικής παραναυτιλίας.

Μιλούσατε, ορθώς, για την αναβίωση του Περάματος, της Δραπετσώνας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Η απόφαση της κυβέρνησης την οποία στηρίζετε δημιούργησε όμως το απόλυτο χάος σε όλη την παραναυτιλία. Και όπως ξέρετε κύριε Υπουργέ δεν είστε μόνο αρμόδιος για τη ναυτιλία, αλλά και για την παραναυτιλία, τις επιχειρήσεις που ζουν και ‘τρέφονται’ από τα πλοία μας.

Οι επιχειρηματίες στη Ζώνη του Περάματος και των γειτονικών παραθαλάσσιων δήμων δεν πρόκειται να αντέξουν με τον πολιτικό αιφνιδιασμό που στηρίζετε ως παράταξη.

Άραγε έχετε πληροφορηθεί τα ακόλουθα;
Οι προμηθευτές δεν παραδίδουν και όσοι – λίγοι-το πράττουν, με δυσπιστία, απαιτούν προπληρωμές των συνολικών υπέρογκων ποσών. Οι ξένοι οίκοι προμηθευτών έδωσαν επτά ημέρες χάριτος, πίστεψαν τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη δηλαδή, ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν σήμερα. Ωστόσο οι τράπεζες δεν άνοιξαν και πληρωμές προς το εξωτερικό δεν γίνονται. Κανένας επιχειρηματίας εγκαταστημένος στην Ελλάδα δεν επιθυμεί να συνεχίσει τις προγραμματισμένες του εργασίες αφού δεν ξέρει αύριο τι του ξημερώνει.

Τα πλοία που περνούν – ελληνικά, ελληνόκτητα και μη – από την Πύλο, την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά πως θα εφοδιάζονται; Οι ναυτικοί στα ίδια λιμάνια- που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ναυτιλίας κατά την άποψή σας- πώς θα πληρώνονται από τους ναυτικούς πράκτορες;

Τα σκεφτήκατε όλα αυτά τις προηγούμενες μέρες;

Το τελευταίο 6μηνο η Ζώνη του Πέρατος είχε αρχίσει να κινείται και πάλι. Είχαν αρχίσει ουσιαστικές κινήσεις εξωστρέφειας και υπήρχε ενδιαφέρον από τους διεθνείς πρωταγωνιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας για το συγκεκριμένο κλάδο. «Πηγαίναμε σφαίρα, είχαμε ανάπτυξη, δίναμε δουλειές, τώρα είμαστε σε έναν αιφνίδιο πανικό και σε απρόβλεπτα ύδατα» μας λέει γνωστός επιχειρηματίας που προσφέρει σήμερα δεκάδες θέσεις εργασίας. «Όλοι οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό ζητούν προπληρωμή, όποιος αντέχει θα επιβιώσει, οι υπόλοιποι όμως πως θα αντέξουμε;» μας λέει κάποιος επίσης μικρομεσαίος επιχειρηματίας με μακρά χρονική παρουσία στο χώρο.

Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι όλοι οι συγκεκριμένοι μικρομεσαίοι αδυνατούν να μιλήσουν δημόσια, «βρισκόμαστε σε κλίμα ακροτήτων ώστε να εκθέσουμε δημόσια τις απόψεις μας» αναφέρουν σχεδόν όλοι.

Εσείς κύριε Υπουργέ τι λέτε για αυτή την καταστροφή που επήλθε; Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτά τα γεγονότα; Γιατί δεν μιλάτε δημόσια όπως οι άλλοι συνάδερφοι σας; γιατί δεν επιθυμείτε το διάλογο;

Η παραναυτιλία δεν πρόκειται με τέτοιες αιφνιδιαστικές κινήσεις να επιβιώσει. Η ανεργία θα εκτοξευτεί στην πολυπαθούσα Β’ Πειραιά. Και η πολιτική ηγεσία έχει χρέος, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες εθνικά ώρες, να ενημερώσει υπεύθυνα γιατί υποχρεώθηκε η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα της πατρίδας μας να πληρώσει αυτό το δυσβάσταχτο κόστος. Πολλοί πλέον σας θεωρούν υπαίτιους για την ανεργία που θα δημιουργήσετε στους κλάδους που κληθήκατε να υποστηρίξετε και να εποπτεύσετε.

Δέκα μέρες αβεβαιότητας και αφανισμού της εμπορικής πίστης σε έναν τόσο εύθραυστο και διεθνώς ανταγωνιστικό βιομηχανικό κλάδο είναι καταστροφικές.
Κανείς δεν μπορεί να παραμένει (και να είναι) αμέτοχος και σιωπηλός κ. Υπουργέ.

Ο Σκάπουλος, για τα Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.