Υπόθεση Deepwater Horizon: Βαρειές αποζημειώσεις από την BP προς τις αμερικανικές αρχές

Υπόθεση Deepwater Horizon: Βαρειές αποζημειώσεις από την BP προς τις αμερικανικές αρχές

353
Υπόθεση Deepwater Horizon: Βαρειές αποζημειώσεις από την BP προς τις αμερικανικές αρχές

Στις 20 Απριλίου 2010, η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού, εκρήγνυται, επιφέροντας τον θάνατο σε 11 ανθρώπους και ίσως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόλπο του Μεξικού.

Μετά από 5 χρόνια δικαστικών ‘διαμαχών’, η BP συμφώνησε, να πληρώσει 18.7 δις. δολάρια για την αποζημίωση όλων των κρατικών και ομοσπονδιακών απαιτήσεων για ζημίες που προκληθήκαν από το ατύχημα. Το ποσό του συμβιβασμού κρίνεται ως το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία των Η.Π.Α. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από εξωδικαστικό συμβιβασμό που όμως πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης. Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικαζόταν στο περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης και θεωρείται ως μια από τις πιο περίπλοκες στην σύγχρονη νομολογία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το παραπάνω ποσό των $18.7 δις. θα αποδοθεί από την θυγατρική της BP, BP Exploration and Production Inc (BPXP), σε 5 διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α. καθώς και σε περισσότερές από 400 τοπικούς αλλά κρατικούς φορείς και οργανισμούς. Οι φορείς θα αποζημιωθούν για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε το ατύχημα, ειδικά στον τουρισμό και στην αλιεία.

Σχετικά με την απόφαση, ο πρόεδρος της BP κ. Carl-Henric Svanberg αναφέρει: ‘5 χρόνια πριν δεσμευτήκαμε να επαναφέρουμε την οικονομία και το οικοσύστημα του κόλπου, και η σημερινή απόφασή μας αποδεικνύει τη συνεχή προσπάθεια της BP για την επίλυση του ζητήματος, καθώς ικανοποιεί τη μεγαλύτερη κατηγορία που έγειρε οικονομικές απαιτήσεις του μετά από το τραγικό ατύχημα.”

Ο παραπάνω συμβιβασσμός δεν αποτελεί το τέλος των δικαστικών ‘αντιπαραθέσεων’ που προκλήθηκαν ύστερα από το ατύχημα, καθώς παραμένουν ακόμα οι απαιτήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κόλπο καθώς και ορισμένες αγωγές πολιτών που αφορούν ιατρικές αποζημιώσεις.

Photo: ΑΠΕ / EPA/US COAST GUARD

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.