Ουκρανία: Προσοχή στις περιβαλλοντολογικές επιθεωρήσεις των πλοίων

Ουκρανία: Προσοχή στις περιβαλλοντολογικές επιθεωρήσεις των πλοίων

122
Ουκρανία: Προσοχή στις περιβαλλοντολογικές επιθεωρήσεις των πλοίων

Στις 3 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε νόμος ο οποίος απαγορεύει την λήψη δειγμάτων για χημική ανάλυση από τις δεξαμενές έρματος του πλοίου, γεγονός που ουσιαστικά καθιστά τις περιβαλλοντολογικές επιθεωρήσεις στους λιμένες της Ουκρανίας, παράνομες ή άκυρες.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιοχές τις Ουκρανίας συνεχίζονται τοπικές επιθεωρήσεις από φορείς αδιευκρίνιστης προέλευσης και ταυτότητας, οι οποίες δεν προασπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά συνήθως αποσκοπούν στην επιβολή παράνομων χρηματικών αποζημιώσεων από το πλοίο και το πλήρωμα του για μη συμμόρφωση σε τοπικούς και διεθνείς κανονισμούς.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές απαιτήσουν την επιθεώρηση του πιστοποιητικού IOPP, οι Πλοίαρχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη πιστοποίηση ελέγχετε αποκλειστικά και μόνο από επιθεωρητές Port State Control.

Με αφετηρία τα παραπάνω, το Skuld P&I Club συμβουλεύει τους Πλοιάρχους που καλούν σε λιμένες της Ουκρανίας να μην επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο σε αυτοαποκαλούμενους “περιβαλλοντολογικούς” επιθεωρητές, αλλά να τους ζητήσουν ευγενικά να κανονίσουν την επιθεώρηση για την επόμενη ημέρα με την παρουσία ενός αντιπροσώπου του P&I club ή ενός δικηγόρου.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.