Απόφαση για την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR Med

Απόφαση για την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR Med

121
Απόφαση για την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR Med

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και η Επιτροπή ανακοίνωσαν σήμερα την απόφαση για την έναρξη μιας νέας και σημαντικής ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει το θέμα της μετανάστευσης τόσο σοβαρά και αποφασίζει να ξεκινήσει μια επιχείρηση με τόση ταχύτητα, με ομοφωνία και ενότητα. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να γυρίσουμε σελίδα. Θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή της πρώτης φάσης της επιχείρησης εντός των προσεχών ημερών. Αυτό το σκέλος θα καλύπτει περιπολίες στην ανοικτή θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανίχνευση και την παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης πληροφοριών» δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος Federica Mogherini.

Κατά την Ιταλίδα Επίτροπο αυτό είναι μόνον ένα μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής, που επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει πριν οι μετανάστες φτάσουν στις ακτές της Μεσογείου. Με αυτό το γνώμονα γίνονται έντονες συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Σαχέλ, με ιδιαίτερη έμφαση στο Νίγηρα και την περιοχή του Αγκαντέζ.

Η ΕΕ θα συνεργαστεί πολυεπίπεδα με την Αφρικανική Ένωση ώστε να υπάρξουν σε αφρικανικές χώρες οικονομικές ευκαιρίες, ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, έλεγχος των συνόρων καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος και των εγκληματικών οργανώσεων.

Η ναυτική επιχείρηση θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, με γειτονικές χώρες και τις οργανώσεις και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εξωτερικής στρατηγικής για τη μετανάστευση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.