Αγοραπωλησίες πλοίων: Η χαμηλή πτώση προσφοράς και ζήτησης

Αγοραπωλησίες πλοίων: Η χαμηλή πτώση προσφοράς και ζήτησης

221
Αγοραπωλησίες πλοίων: Η χαμηλή πτώση προσφοράς και ζήτησης

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Ο Ιούνιος μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ο «καλός» μήνας για την πορεία του δείκτη BDI, καθώς από τις 4 του μηνός έχει αυξητική πορεία, κινούμενος συνέχεια πάνω από τις 600 μονάδες, αυξάνοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες για περεταίρω αλλά οριακή βελτίωση του δείκτη έως και τα μέσα Ιουλίου.
Στην παρούσα φάση, τα θετικά στοιχεία για την αγορά έρχονται περισσότερο από την πλευρά της προσφοράς και λιγότερο από την πλευρά της ζήτησης.
Απομονώνοντας τη σωρευτική υπέρ-προσφορά τονάζ των τελευταίων χρόνων που αναμφισβήτητα επηρέασε αρνητικά την αγορά, η προσφορά πλοίων το 2015 κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα γεγονός που οφείλεται στον συνδυασμό των μειωμένων παραδόσεων και τον αυξημένο αριθμό των διαλύσεων.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, 166 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου για το σύνολο των 14,2 εκ. DWT οδηγήθηκαν προς διάλυση, νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στο 92% του συνόλου των διαλύσεων του 2014, ενώ εκτιμάται ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων να κλείσει στους 40 εκ. τόνους DWT. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων προς διάλυση, από τα 28 χρόνια μειώθηκε περίπου στα 21 με 22 χρόνια. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος για τα Capes κυμαίνεται στα 21 χρόνια εν αντιθέσει για τα Handysize που είναι στα 27 χρόνια.
Τα νεότερα πλοία που διαλύθηκαν ήταν 2 Panamax του ’98, 5 Capes του ’96 και 2 Capes του 2000.
Ακριβώς την ίδια περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου του 2015, παραδόθηκαν 253 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου για το σύνολο των 19 εκ. DWT, εκ των οποίων οι 7 εκ. DWT ήταν από μετακυλήσεις πλοίων που κανονικά ήταν να πέσουν στο νερό το 2014.
Μέχρι και τα τέλη Απριλίου, η καθαρή αύξηση του στόλου των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου έκλεισε κάτω από το 1%, με σχεδόν μηδενική αύξηση στον κλάδο των Handysize και μείωση στον κλάδο των Capes.
Το κύριο χαρακτηριστικό των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν το 2014 είναι ότι αρκετοί πλοιοκτήτες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τα ναυπηγεία, είτε για μετακύληση της ημερομηνίας παράδοσης είτε για μετατροπή της παραγγελίας σε δεξαμενόπλοια.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου που θα μετατραπούν σε δεξαμενόπλοια δεν θα είναι σημαντικός, καθώς για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το ναυπηγείο που χτίζει πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου να μπορεί πρώτον να χτίζει δεξαμενόπλοια και δεύτερο να χτίζει και τον τύπο του δεξαμενόπλοιου που ο πλοιοκτήτης θέλει.
Παράλληλα, εκτός από την ιδιαίτερα χαμηλή αύξηση του στόλου το 1ο τετράμηνο, ένας άλλος «τεχνικός» παράγοντας που σε συνδυασμό, με την αναμενόμενη αλλά σε μετριοπαθή επίπεδα, αύξηση της ζήτησης θα συνεισφέρει στη βελτίωση της χαμηλής αγοράς είναι και τα πλοία τα οποία είναι laid up και ιδιαίτερα τα Capes.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον περίπου 70 – 75 Capes είναι idle ή laid up παγκοσμίως και άλλα 50 – 60 είναι αγκυροδεμένα στην περιοχή του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, αναμένοντας οδηγίες. Όπως προαναφέραμε τα περίπου 120 με 130 Capes που είναι «εκτός» αγοράς, ευνοούν την ναυλαγορά αλλά προσωρινά, καθώς μόλις τα πρώτα σημάδια βελτίωσης κάνουν την εμφάνιση τους τα πλοία αυτά θα επιστρέψουν στην «δράση».
Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε:
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Panamax, το ‘NAVIOS ESPERANZA’ 75.536 DWT (2007 – Universal) πουλήθηκε στην Rose Enterprises με Survey due στα $ 14,1 εκ.
✏ Στα Supramax, το ‘NORD LIBERTY’ 58.750 DWT (2008 – Tsuneishi Cebu) αγοράστηκε από Έλληνες στα $ 12,7 εκ.
✏ Στα Handymax, το ‘NEW VISION’ 48.221 DWT (1999 – Oshima) πουλήθηκε στα $ 5,5 εκ. και το ‘MARY F’ 43.873 DWT (1996 – Daewoo) αγοράστηκε στα $ 4 εκ.
Στον τομέα των tankers γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα VLCCs, τα αδερφά, ‘ENERGY R’ 319.175 DWT (2003 – Hyundai Samho) και το ‘POWER D’ 319.012 DWT (2003 – Hyundai Samho) αγοράστηκαν en bloc στα $ 88 εκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.