Eν αναμονή της οριακής βελτίωσης του δείκτη BDI

Eν αναμονή της οριακής βελτίωσης του δείκτη BDI

133
Eν αναμονή της οριακής βελτίωσης του δείκτη BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Ύστερα και από την αποτυχία του Σαββατοκύριακου, οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει, ελπίζουμε φαινομενικά, τη μορφή του «Game of Chicken», από τη γνωστή θεωρία των παιγνίων, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν και οδηγούνται σε «μετωπική» σύγκρουση, με αποτέλεσμα να είναι τοχειρότερο δυνατό και για τα δύο μέρη.
Χρονικά, έχουμε υπερβεί τα λογικά όρια της διαπραγμάτευσης, καθώς ήδη βρισκόμαστε στον 5ο μήνα των συζητήσεων γεγονός που αντικειμενικά επιδεινώνει με γεωμετρικό ρυθμό την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ευελπιστούμε μέχρι και την επόμενη εβδομαδιαία ανασκόπηση να έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, έκθεση οικονομολόγων της ΕΚΤ υποστηρίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε η Τρόικα σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι αποτελεσματικές. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οικονομολόγων είναι προτιμότερο για τις χώρες που πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή να ακολουθήσουν μία πολιτική γρήγορης μείωσης των ελλειμμάτων. Εξετάζοντας τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής στην παραγωγή μίας χώρας, δηλαδή τον «Δημοσιονομικό Πολλαπλασιαστή», η ΕΚΤ κατάληξε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί αρχικά σε υψηλότερο λόγο του χρέους, αλλά αυτό είναι προσωρινό και αντιστρέφεται σε λίγο χρόνο.
Να σημειώσουμε ότι τα συμπεράσματα της ΕΚΤ είναι αντίθετα με αυτά του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ευρωζώνη από το 2010, επηρέασαν την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από αυτό που αρχικά αναμενόταν.
Σε συνέχεια της πτωτικής αναθεώρησης της Παγκόσμιας Ανάπτυξης από τον ΟΟΣΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή την εβδομάδα και η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αντίστοιχη υποβάθμιση. Συγκεκριμένα, μείωσε την ανάπτυξη στο 2,8% από 3% προηγουμένως, εκτιμώντας πως η αύξηση του Αμερικανικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,7% από 3,2% προηγουμένως.
Ταυτόχρονα προτρέπει την FED να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων για το 2016, το ίδιο συνιστά και τι ΔΝΤ, καθώς εκτιμά πως η ενδυνάμωση του δολαρίου από μία τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο για την Αμερικανική οικονομία αλλά και για τους εμπορικούς της εταίρους.
Για το σύνολο των αναπτυσσόμενων χωρών μείωσε την ανάπτυξη στο 4,4% έναντι 4,8% προηγουμένως ενώ τοποθετεί τη μέση τιμή του πετρελαίου για φέτος στα 58 δολάρια και προβλέπει ότι θα παραμείνει κάτω των 70 δολαρίων έως το 2018 και δεν θα υπερβεί τα 80 δολάρια πριν το 2025.
Στην Κίνα το Μάιο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 6,1% σε ετήσια βάση επιταχύνοντας από την αύξηση του 5,9% του Απριλίου ενώ παράλληλα και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 10,1% ύστερα από αύξηση 10% τον Απρίλιο.
Συνολικά όμως η Κινεζική οικονομία συνεχίζει και δέχεται πιέσεις όπως επισημαίνει και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% από 7,1%, ο πληθωρισμός στο 1,4% από 2,2%, οι λιανικές πωλήσεις στο 10,7% από 12,2%, τις εξαγωγές στο 2,5% από 6,9% και τις εισαγωγές στο 4,2% από 5,1%.
Να αναφέρουμε ότι το Μάιο το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα $ 54,49 δισ. από $ 34,1 δισ. τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 2,5%.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν γίνει πιο επιφυλακτικές στην χορήγηση νέων δανείων και οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια είναι μειωμένη.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ρευστότητα στην χρηματοοικονομική αγορά και ότι οι εμπορικές τράπεζες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση των έργων των τοπικών κυβερνήσεων παρά τις ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα δανεισμού.
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 642 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 820 μονάδες με $ 5,467 την ημέρα,
BPI στις 719 μονάδες στα $ 5,735 την ημέρα, BSI στις 678 μονάδες στα $ 7,085 την ημέρα και BHSI στις 338 μονάδες, στα $ 4,989 την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.