Νέα, δυναμική ναυτιλιακή πολιτική υιοθετεί η Νορβηγία

Νέα, δυναμική ναυτιλιακή πολιτική υιοθετεί η Νορβηγία

444
Νέα, δυναμική ναυτιλιακή πολιτική υιοθετεί η Νορβηγία

Την υιοθέτηση μιας νέας, δυναμικής στρατηγικής στον τομέα της ναυτιλιακής της πολιτικής αποφάσισε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Νορβηγών Πλοιοκτητών.

Υιοθετώντας μέτρα αναφορικά με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την πράσινη ναυτιλία και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, η Νορβηγία στοχεύει στην ενίσχυση του νηολογίου της, βοηθώντας παράλληλα τους Νορβηγούς πλοιοκτήτες και ναυτικούς να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά.

Όπως τονίζει ο Sturla Henriksen, πρόεδρος της Ένωσης Νορβηγών Πλοιοκτητών: “Τώρα που οι αγορές θέτουν μεγάλες προκλήσεις, η ανάγκη για σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η νέα στρατηγική ενθαρρύνει την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία που θα επιτρέψουν στον κλάδο να επωφεληθεί από τις μελλοντικές ευκαιρίες.”

Μέρος της νέας στρατηγικής αποτελεί και η χαλάρωση των κανονισμών περί καμποτάζ στο Διεθνές Νορβηγικό Νηολόγιο, οι οποίοι εφαρμόζονται ακόμη σχετικά με τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες και τις δραστηριότητες στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Το νέο χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο θα προσελκύσει περισσότερα πλοία στο νορβηγικό νηολόγιο, ενισχύοντας τη θέση και τη διαπραγματευτική ικανότητα της Νορβηγίας σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, αλλαγές προβλέπονται και στο μισθολογικό καθεστώς (net wage scheme) των νορβηγικών πληρωμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία έχει μακρά παράδοση ως ναυτιλιακό κράτος. Ακόμη, ο ευρύτερος κλάδος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της Νορβηγίας συνεισφέρει 175 δις κορόνες (22 δις δολάρια) ετησίως στην οικονομία της χώρας ενώ απασχολεί περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.